Česká pošta představila známku s Tomášem Baťou

16.03.2016 13:56

Česká pošta ve středu 16. března 2016 představila příležitostnou poštovní známku z cyklu Osobnosti s portrétem Tomáše Bati. Známka byla vydána ke 140. výročí narození významného československého podnikatele a tvůrce světového obuvnického impéria, které si připomeneme 3. dubna 2016. Akce se konala za účasti pravnuka Tomáše Bati, Thomase Archera Bati.

Česká pošta představila známku s Tomášem Baťou
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Poštovní známka výtvarnice Evy Haškové a rytce Jaroslava Tvrdoně byla vytvořena rotačním ocelotiskem kombinovaným s dvoubarevným hlubotiskem. Nominální hodnota známky činí 13 Kč. Byla vydána v počtu 600 tisíc známek a vytiskla ji Státní tiskárna cenin.

Znamka-s-Tomasem-Batou

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také pravnuk Tomáše Bati Thomas Archer Baťa, který v krátkém projevu poděkoval za vydání známky a spolu s Martinem Elkánem, generálním ředitelem České pošty známku představil veřejnosti.

„Jméno Baťa dnes zná celý svět a mnozí z nás jsou bezesporu hrdí na českého rodáka a „krále obuvi“ Tomáše Baťu, který spolu se svými sourozenci obuvnickou firmu ve Zlíně založil. Jeho postupy byly na svou dobu revoluční a ovlivnil nejen město Zlín, kde působil i jako starosta, ale například prosazováním projektů dálkové železniční, letecké, říční a silniční dopravy mířil ke zlepšení soustavy komunikací v rámci celého Československa,“ uvedl Martin Elkán a dodal: „Jsem rád, že Česká pošta může uctít tohoto významného člověka alespoň právě vydanou poštovní známkou“.

Zájemci mohli na akci, která se konala ve dvoraně Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze, zhlédnout i vzpomínkový dokumentární film Tomáš Baťa I. režisérů Jaroslava Bařinky a Miloslava Kučery z roku 1993.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…