Česká pošta představuje unikátní poštovní známku

14.10.2015 21:17

Filatelisté a další zájemci o unikátní poštovní známky mají důvod k radosti. Česká pošta dnes představila jedinečnou poštovní známku v naší historii.

Česká pošta představuje unikátní poštovní známku
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Vlajka České republiky je jedním ze státních symbolů a od 14. října je vyobrazena i na poštovní známce. Svým atypickým formátem představuje revoluční pokrok ve známkové tvorbě. Známka má oproti běžným formátům, na které jsou klienti České pošty zvyklí, nepravidelný tvar. Pouze spodní ohraničení známky nabízí klasické vroubkování, ovšem i zde v nepravidelném uspořádání. Zbylé tři strany jsou svým průsekem atypické a celé známka připomíná vlající českou vlajku.

Poštovní známka s nepravidelným tvarem je po první kruhové známce s podobiznou Járy Cimrmana dalším příspěvkem do bohatého portfolia české známkové tvorby.

Výplatní poštovní samolepící známka bude mít hodnotu „A“, což odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g, tedy 13 korunám. Autorem výtvarného návrhu je Pavel Hrach. Známka vychází v počtu 4 milionů kusů a je u ní možný dotisk.

Příležitostná poštovní známka, která 14. října vychází, nese téma Dalimilovy kroniky. Její cena bude 21 korun. Autorem výtvarného návrhu je Zdeněk Ziegler, rytinu obálky první dne vytvořil Václav Fajt. Známka vychází v počtu 500 tisíc kusů.

Příležitostnou poštovní známkou je rovněž vyobrazení pravděpodobné podobizny Jakuba Jana Ryby. Její hodnota bude 13 korun, autorem výtvarného návrhu je Eva Hašková, rytinu vytvořil Ĺubomír Žálec. Známka vychází v počtu 750 tisíc kusů.

Pro příznivce známkové tvorby je připraven již druhý příležitostný poštovní aršík v koncipované řadě Česká státnost. Celkem Česká pošta připraví těchto tematických aršíků pět. Cena nynějšího aršíku bude 54 korun, autorem výtvarného návrhu je Jan Maget, rytinu obálky prvního dne je Václav Fajt. Aršíků bude 51 tisíc, celkem tedy 102 tisíc známek.

Všechny uvedené známky je možné zakoupit na pobočkách České pošty nebo na webových stránkách České pošty.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…