Česká pošta připomíná známkou sté výročí československé měny

05.04.2019 8:31

Česká pošta představila ve středu 3. dubna novou příležitostnou poštovní známku s názvem 100. výročí zahájení vydávání československé měny. Námětem známky v nominální hodnotě 23 Kč je podobizna Aloise Rašína, českého a československého politika a ekonoma, jednoho z mužů 28. října a prvního československého ministra financí.

Česká pošta připomíná známkou sté výročí československé měny
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Na pozadí známky je využito motivu giloše, což je jemná čárová dekorativní rytina v kovovém podkladu, nejčastěji ornamentálního charakteru. Vytváří se ručně nebo strojově. Používá se zejména na bankovkách, cenných papírech a kolcích jako ochrana proti padělání. Autorkou výtvarného návrhu známky je Eva Hašková a vytištěna byla technikou plnobarevného ofsetu. Spolu se známkou vychází také tzv. obálka prvního dne vydání (FDC). Rytinu na obálce s motivem Pražského hradu, propojeným s motivem gilošů vytvořil rytec Miloš Ondráček.

Současně se vznikem samostatného Československa bylo potřeba zavést i samostatnou měnu. Cílem tehdejšího ministra financí Aloise Rašína bylo zkrotit vysokou poválečnou inflaci a z české koruny udělat stabilní a důvěryhodnou měnu. I přes devalvaci byla v 30. letech minulého století česká koruna jednou z nejstabilnějších evropských měn. Po německé okupaci přestala být koruna samostatnou měnou a stala se jen nominálním zlomkem říšské marky. Po osvobození Československa byl sjednocen oběh českých a slovenských korun a byla opět zavedena československá koruna. V červnu roku 1953 proběhla peněžní reforma. Tato reforma zredukovala množství peněz v oběhu na zlomek předchozí hodnoty a snížila tak kupní sílu obyvatel. Měnová politika v područí centrálně řízeného hospodářství spočívala v administrativním řízení oběživa, cen, deviz a kurzu. Byly zavedeny jednotné ceny a inflace oficiálně neexistovala. Sametová revoluce v roce 1989 započala proměnu centrálně řízeného hospodářství v tržní ekonomiku. Státní banka získala nezávislost a jejím zákonným cílem se stalo udržení stability domácích cen a měnového kurzu.

Příležitostnou poštovní známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin v počtu 1 250 tisíc kusů a 3300 kusů FDC. Nominální hodnota známky je 23 Kč, což odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 100 g dle ceníku základních poštovních služeb. Známku můžou zájemci zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, na vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…