Česká pošta v roce 2015 obnovila potřebné investice a hospodařila s kladným hospodářským výsledkem

27.04.2016 11:21

Hospodaření České pošty skončilo v roce 2015 ziskem.

Česká pošta v roce 2015 obnovila potřebné investice a hospodařila s kladným hospodářským výsledkem
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

https://twitter.com/MartinElkan/status/724564275696668672, sdělil výši hospodářského výsledku na svém twitteru generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Jedná se o konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním. Výši zisku ovlivnilo i zaúčtování kompenzace státu za poskytování univerzální služby, kterou si stát u České pošty objednává. Podle novely zákona o poštovních službách představuje maximální výše kompenzace za rok 2015 částku 700 milionů korun. Přestože částka musí být nejdříve verifikována Českým telekomunikačním úřadem, Česká pošta má povinnost v souladu s účetní a daňovou legislativou kompenzaci promítnout do výsledků za rok 2015.

„Novela poštovního zákona napravila do té doby nespravedlivý stav, kdy Česká pošta vykonávala základní služby objednané státem bez toho, aby za ně dostala zaplaceno,“ komentuje výsledky generální ředitel České pošty Martin Elkán a zdůrazňuje: „Mohli jsme se tak začít investovat do oblastí, ve kterých to bylo dlouhodobě nejvíce potřeba. Po sedmi letech jsme mohli zvýšit tarifní mzdy, investovat do poboček nebo do výměny počítačů, tiskáren a dalšího zařízení.“

V roce 2015 Česká pošta ušetřila desítky milionů korun v režijních nákladech, v oblasti IT a vlivem příznivých cen také na spotřebě pohonných hmot a v oblasti energií.

Ziskovými segmenty České pošty jsou např. poštovní poukázky, spolupráce s aliančními partnery, nebo výplata starobních důchodů.

Doplňující info:

Česká pošta se od roku 2013 pohybuje na plně liberalizovaném trhu. Ovšem s povinností univerzální služby, kterou na rozdíl od konkurence musí podle zákona vykonávat. Původní model úhrady nákladů na tuto službu přes kompenzační fond, do kterého by přispívali jak konkurenti, tak zejména Česká pošta, která by převážnou část kompenzace hradila sama sobě, se ukázal jako nefunkční. Změna poštovního zákona, díky které došlo k narovnání podmínek na trhu, po kterém volala Česká pošta i její konkurence, zajistila státnímu podniku jistotu úhrady nákladů přímo ze státního rozpočtu. Česká pošta tak získá finance, na které má nárok a které odpovídají nákladům na poskytovanou univerzální službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…