Česká pošta vydá první známky roku 2020

18.01.2020 15:30

V pondělí 20. ledna začne Česká pošta prodávat první tři známky roku 2020. Jedná se o dvě příležitostné písmenové známky Tradice české známkové tvorby: Bedřich Housa a Zahájení ražby Jáchymovských tolarů - 500. výročí. Trojici uzavírá výplatní písmenová poštovní známka Josef Čapek, která bude vydána ve známkovém sešitku.

Česká pošta vydá první známky roku 2020
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

První česká známka byla vydána 20. ledna 1993 a proto tento den Česká pošta každoročně připomíná vydáním prvních známek v roce.

Emise Tradice české známkové tvorby letos připomíná Bedřicha Housu, který je nejen autorem návrhů poštovních známek, ale i jejich rytcem. Motivem známky je tak jeho portrét společně s ryteckým nástrojem a na obálce prvního dne vydání (FDC) ruce rytce s typickým náčiním. B. Housa se vyučil ocelorytcem v oddělení tisku poštovních známek v Československé grafické unii a vystudoval AVU. Od roku 1949 je základem jeho práce tvorba poštovních známek a z široké škály námětů jde často o lidovou kulturu či technické památky. Ačkoli ovládá celou řadu technik, oblíbil si suchou jehlu, mědiryt, dřevoryt a litografii. Umělecky jsou nejvíce hodnoceny jeho mědirytiny děl starých mistrů, například Václava Hollara či Albrechta Dürera. Výtvarný návrh připravila Eva Hašková a autorem rytiny FDC je Martin Srb. Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin metodou jednobarevného ofsetu v nákladu 500 tisíc kusů a FDC metodou ocelotisku z ploché desky v nákladu 3 000 kusů.

Autorem druhé letošní příležitostné písmenové známky je Karel Zeman a rytinu FDC připravil Jaroslav Tvrdoň. V horní části známky je zobrazen detail Jáchymovských tolarů a dole jejich samotná ražba.

Jáchymovský tolar je označení historických stříbrných mincí ražených v Jáchymově v letech 1519 až 1528. Šlechtickému rodu Šliků, patřily pozemky v Krušných horách, na kterých byla vhodná ložiska pro těžbu stříbra. Důlní těžba zde začala okolo roku 1516, a protože výnosy stříbra byly velké, požádali Šlikové o povolení ražby. Tu jim oficiálně povolil český zemský sněm svým rozhodnutím z 9. ledna 1520. Jáchymov se stal horním městem a započala zde ražba šlikovských 2 tolarů, tolarů a jejich dílů (1/2 a ¼). Mince byly raženy v jáchymovské královské mincovně. Od jména jáchymovského tolaru se později odvozovaly názvy dalších mincí a měn - tolary a dolary.

V meziarší upraveného tiskového listu je zobrazen dobový Jáchymovský erb a po stranách meziarší je ražba naznačující samotné tolary. Námětem FDC jsou Jáchymovské tolary spolu s dobovým vyobrazením Jáchymovského hrádku a zakladateli z roku Šliků. Upravené tiskové listy se 4 ks známek vytiskla Poštovní tiskárna cenin metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 72 tisíc kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky v počtu 3 000 kusů.

Nominální hodnota obou příležitostných písmenových známek je zastoupena písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb, ke dni vydání 19 Kč.

Motivem výplatní písmenové poštovní známky, která vychází ve známkovém sešitku a uzavírá zmiňovanou trojici, je Kolovrátkář Josefa Čapka ze středočeské galerie GASK.

Grafickou úpravu známkového sešitku připravil Jan Kavan a sešitek obsahuje 6 ks výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku a vytiskla jej Poštovní tiskárna cenin metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 40 tisíc kusů. Nominále známek je zastoupeno písmenem „Z“, které odpovídá ceně za prioritní Obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g, ke dni vydání 45 Kč, cena sešitku je ke dni vydání 270 Kč.

Zájemci si mohou všechny známky i obálky prvního dne vydání zakoupit na  na webových stránkách České pošty a na vybraných poštách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…