Česká pošta vydala první společnou Česko-lichtenštejnskou známku

08.09.2016 18:36

Česká pošta spolu s Liechtensteinische Post AG vydala příležitostnou poštovní známku, která má stejný motiv a grafické zpracování jak v České republice, tak i v Lichtenštejnsku. Motivem známky se stalo dílo autora Gerrita Dou: Mladá dáma na balkóně. Jedná se o jedno z uměleckých děl, které kníže Jan II. z Lichtenštejna věnoval tehdejší soukromé Společnosti vlasteneckých přátel umění, přímé předchůdkyni dnešní Národní galerie. Tam se také 7. září 2016 uskutečnilo slavnostní představení známky.

Česká pošta vydala první společnou Česko-lichtenštejnskou známku
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Autorem rytiny je rytec Václav Fajt. Známka má nominální hodnotu 27 Kč a je tištěna technikou pětibarevného ocelotisku z plochých desek. Spolu se známkou vydala Česká pošta také tzv. obálku prvního dne (FDC), na kterém je fragment z obrazu Karla Škréty – sv. rodina se sv. Kateřinou a sv. Barborou. Toto dílo bylo také darováno dnešní Národní galerii v Praze Janem II. z Lichtenštejna.

Česká známková a rytecká škola je světoznámá a trvale si udržuje svůj vysoký kredit i v současnosti. Díky tvůrcům jsou československé poštovní známky výrazově bohaté a tematicky rozmanité. Zájem o tento druh nejmenší užité grafiky doma i v zahraničí je toho nejlepším dokladem a propagací České republiky a České pošty ve světě. České známky každoročně obhajují některé z prvních míst na světě: nejkrásnější známka, nejkrásnější aršík, nejkrásnější rytina, atypický design či neotřelý námět.

Mladá dáma na balkóně            Mladá dáma na balkóně

Dr. Georg Sparber z Lichtenštejnské ambasády ve Vídni vyřídil pozdravy její jasnosti Marii-Pii Kothbauer, princezny Lichtenštejnské, a v krátkém proslovu uvedl: „Společné vydání známky v České republice a v Lichtenštejnsku je bezesporu vyvrcholením přátelských vztahů našich zemí. Motivem známky se stal obraz autora Gerrita Dou "Mladá dáma na balkóně", což svědčí o naší dlouhé a velmi plodné společné historii. Rod Lichtenštejnů byl více než 700 let nedílnou a velmi viditelnou součástí české společnosti.“

Známku s motivem obrazu Mladá dáma na balkóně si mohou zájemci zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách. Zájemci mohou tuto i další vydávané známky zakoupit také na veletrhu Sběratel, který se koná 8. – 10. září 2016 na Výstaviště PVA Expo Praha – Letňany. Ve čtvrtek 8. 9. 2016 od 16 hodin tam proběhne další představení společného známkového vydání České pošty a Liechtensteinische Post AG s motivem obrazu Mladá dáma na balkoně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.