Česká republika převzala předsednictví V4 na jednání velitelů ozbrojených sil

21.06.2015 13:31

Ve dnech 18. až 19. června se konalo ve slovenských Vysokých Tatrách - Starém Smokovci setkání náčelníků generálních štábů ozbrojených sil Visegrádské skupiny (V4). Jednání proběhlo při příležitosti ukončení slovenského předsednictví V4.

Česká republika převzala předsednictví V4 na jednání velitelů ozbrojených sil
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ústředním bodem jednání bylo vyhodnocení přípravy bojového uskupení EU v rámci Visegrádské čtyřky (V4 EUBG), které bude v pohotovosti k nasazení od ledna do června 2016 v perimetru o průměru 6 tisíc kilometrů od velitelství EU v Bruselu. Tato „vlajková loď“ V4 čítá přibližně tři tisícovky vojáků české, slovenské, maďarské a polské armády.

Jednání oficiálně zahájil náčelník Generálního štábu slovenských ozbrojených sil generálporučík Milan Maxim za přítomnosti generálporučíka Josefa Bečváře, maďarského armádního generála Tibora Benko a polského generála Mieczyslawa Gocula.

Náčelník Generálního štábu polských ozbrojených sil generálporučík Mieczyslaw Gocul seznámil přítomné s aktuálním stavem výstavby V4 EU BG. Polsko je v této oblasti vedoucím národem zodpovědným za celý proces výstavby a následně udržení pohotovosti uskupení.

V souvislosti s výstavbou a následným nasazením V4 EUBG projednali také nejvyšší armádní představitelé stav výstavby velitelského prvku – operačního velitelství (Operational Headquarter, OHQ), které je budováno na základě polské, již existující, vojenské infrastruktury v Krakově. Generálporučík Gocul představil záměr na další možné využití tohoto operačního velitelství ve prospěch jiných mezinárodních obranných institucí jako například NATO.

V rámci hodnocení slovenského předsednictví generál Maxim vyzdvihl výbornou spolupráci mezi všemi ozbrojenými silami zemí V4 a splnění vytýčených cílů. „Během našeho předsednictví se společně podařilo dokončit dva základní strategické dokumenty, které již byly schváleny ministry obran jednotlivých zemí. Oba dokumenty - Akční plán obranné spolupráce zemí V4 a Společná výcviková strategie zemí V4 - vytvářejí podmínky pro další zintenzivnění spolupráce našich ozbrojených sil," uvedl generálporučík Maxim.

Následně generálporučík Josef Bečvář představil priority nadcházejícího předsednictví na období 2015 – 2016. „Priority českého předsednictví zemím V4 byly zpracovány v úzké součinnosti se slovenskou a hlavně polskou stranou, která bude přebírat předsednictví po nás. Prioritami jsou zachování kontinuity práce na společných projektech, pokračování na výstavbě V4 EU BG a hlavně zabezpečení plné připravenosti tohoto uskupení v době jeho pohotovosti,“ uvedl generál Bečvář a dodal: „V období našeho předsednictví budeme usilovat o implementaci dnes již schválených dokumentů se zaměřením na zintenzivnění výcviku formou společných mezinárodních cvičení. Ta hodláme provázat s cvičeními, která pořádá NATO,“ uvedl generálporučík Bečvář.

Na základě pozvání předsedající země se druhý den připojila k jednání delegace ozbrojených sil Ukrajiny v čele s generálplukovníkem Viktorem Muženkem, který představil návrh možné vojenské spolupráce mezi V4 a Ukrajinou. Příspěvek Ukrajiny do výstavby V4 EU BG byl všemi generály velmi kladně hodnocen, zejména pak zabezpečení strategické přepravy jednotlivých prvků V4 EU BG.

Na závěr jednání hlavní představitelé ozbrojených sil V4 schválili společné komuniké reflektující jednotlivá projednaná témata a zároveň schválili technickou dohodu k dokončení procesu výstavby V4 EU BG. Poté generál Bečvář slavnostně převzal předsednictví V4 na období 2015-2016 a pozval všechny své kolegy na jednání v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…