Česká republika se připojí k boji s převaděči uprchlíků ve Středozemním moři, rozhodla vláda

23.04.2015 8:22

Vláda na své schůzi ve středu 22. dubna 2015 projednala audit na Ministerstvu pro místní rozvoj související s čerpáním evropských dotací, centrální nákupy státu a cestu předsedy vlády Bohuslava Sobotky do Spolkové republiky Německo. Kabinet také odsouhlasil mandát pro premiéra na mimořádné jednání Evropské rady.

Česká republika se připojí k boji s převaděči uprchlíků ve Středozemním moři, rozhodla vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie

Summit, který svolal předseda rady Donald Tusk, a který se koná ve čtvrtek 23. dubna 2015 v Bruselu, se bude zabývat aktuální migrační krizí.

Zástupci zemí EU budou diskutovat o plánu, který začátkem týdne představila Evropská komise. Ten shrnuje opatření, která by měla přispět k řešení migrační situace v centrálním Středomoří. Jedním z bodů jsou například razantní zásahy vůči aktivitám převaděčů, včetně potápění lodí, ze kterých byli zachráněni migranti. Dalším úkolem je pomoc uprchlíkům v zemích původu. Česká vláda je připravena tato opatření v obecné rovině podpořit. V letošním roce zároveň už uvolnila 100 milionů korun na pomoc přímo v uprchlických táborech.

Čerpání evropských dotací

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes ve spolupráci s ministrem financí Andrejem Babišem informovala členy vlády o auditu na Ministerstvu pro místní rozvoj týkajícím se financování softwaru, který byl podle Ministerstva financí chybně vysoutěžen a který je potřebný pro čerpání dotací Evropské unie. Vládě předložila informace a návrhy možných řešení, detailněji se věcí bude kabinet zabývat při příštím jednání. Ministryně Šlechtová zároveň zopakovala, že software je připraven a čerpání dotací nebude ohroženo.

Centrální nákupy státu

Vláda se dnes zabývala také centrálními nákupy, díky kterým by měla být zaručena větší hospodárnost při nakládání s veřejnými prostředky. Schválila návrh komodit určených pro standardizaci a návrh pravidel centrálního nákupu státu. Jde o jednu z mála dosud nesplněných vládních priorit. Mezi položky by měly patřit například mobilní telefony, počítače, kancelářská technika, auta, nábytek a služby jako např. opravy či  úklidové služby. Ministerstvo financí by nyní mělo předložit další harmonogram postupu.

Cesta premiéra do Německa

Kabinet ve středu schválil také pracovní návštěvu předsedy vlády ve Spolkové republice Německo, která je naplánovaná na 4. května 2015. V rámci cesty se premiér Bohuslav Sobotka setká s kancléřkou Angelou Merkelovou, se kterou chce diskutovat o přípravě česko-německého strategického dialogu. Řešit budou také otázky spolupráce v dopravě a energetice nebo aktuální situaci týkající se společnosti Viktoriagruppe. Sejde se také se zástupci německých společností, které investují nebo plánují investovat v České republice.

Na dnešním jednání vláda schválila také například účast českých vojáků na zahraničních misích v Mali a Golanských výšinách nebo návrh novely nařízení vlády, kterým se stanoví míra veřejné podpory v regionech soudržnosti ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…