Česká republika se připojila k Evropské úmluvě proti obchodování s lidskými orgány

25.03.2015 21:14

Náměstek ministra spravedlnosti pro úsek mezinárodní a ústavněprávní Petr Jäger dnes podepsal na mezinárodní konferenci ve španělském Santiago de Compostela úmluvu Rady Evropy proti obchodování s lidskými orgány. Česká republika se tak připojila k dalším třinácti státům Rady Evropy, které úmluvu podepsaly jako první. Tato mezinárodní smlouva především požaduje trestněprávní postih celé škály jednání, která s nezákonným obchodem s lidskými orgány souvisí. Posiluje ochranu práv obětí obchodu s lidskými orgány a podporuje spolupráci na národní i mezinárodní úrovni.

Česká republika se připojila k Evropské úmluvě proti obchodování s lidskými orgány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Úmluva mimo jiné stanoví povinnost členským státům trestat úmyslný odběr lidského orgánu z těla žijícího či zemřelého dárce, pokud je odběr proveden bez svobodného, informovaného a specifického souhlasu žijícího či zemřelého dárce, nebo pokud v případě zemřelého dárce odběr není povolen vnitrostátním právem, dále pokud výměnou za odběr orgánu žijící dárce nebo třetí strana obdrželi nebo jim byl nabídnut finanční prospěch nebo srovnatelná výhoda a  také pokud výměnou za odběr orgánu z těla zemřelého dárce třetí strana obdržela nebo jí byl nabídnut finanční prospěch nebo srovnatelná výhoda.

Úmluva dále navrhuje příslušné sankce, preventivní opatření, opatření na ochranu a podporu obětí a svědků a zavádí také kontrolní mechanismus, který bude dohlížet nad jejím prováděním. Rovněž stanovuje odpovědnost právnických osob za spáchané trestné činy.

Ustanovení úmluvy se nijak nedotýkají zákonného transplantačního systému a transplantačních programů, ani zákonného obchodu s moderními terapeutickými a léčivými produkty, jejichž základem jsou lidské orgány.

Úmluva je v souladu s již existujícími mezinárodními a nadnárodními právně závaznými standardy, kterými je Česká republika vázána. Vláda České republiky vyjádřila souhlas s jejím podpisem 4. března 2015.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…