Česká rozvojová agentura posiluje kapacity a navyšuje rozpočet

10.01.2017 15:04

Zahraniční rozvojová spolupráce (ZRS) je důležitou součástí zahraniční politiky České republiky, která napomáhá nejen šíření dobrého jména ČR v zahraničí, ale i sdílení osvědčených českých řešení a prosazování zájmů v oblasti míru, bezpečí, stability a prosperity.

Česká rozvojová agentura posiluje kapacity a navyšuje rozpočet
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Realizace zahraniční rozvojové spolupráce je úkolem České rozvojové agentury (ČRA) v součinnosti s MZV ČR. Hned na svém prvním zasedání v novém roce v pondělí 9. ledna vláda ČR vzala na vědomí zprávu o naplňování Střednědobé vize posilování kapacit ČRA. Materiál předložil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Střednědobou vizi posilování kapacit ČRA vláda schválila usnesením č. 948 z 20. listopadu 2015. Vize obsahuje tři hlavní strategické cíle úspěšného rozvoje ČRA. Jde o ustálení pozitivní značky a image ČRA v povědomí české i mezinárodní veřejnosti, včetně rozvinutí kvalitních vztahů s partnery a realizátory. Dále jde o efektivní realizaci ZRS ČR s využitím přidané hodnoty ČR a se zaměřením na udržitelné výsledky. A v neposlední řadě jde o rozvoj personálních kapacit ČRA a vybudování přímých zastoupení ČRA v prioritních zemích dvoustranné ZRS.

Zpráva potvrzuje, že ve všech třech cílech došlo k pozitivním posunům. Byla vytvořena nová značka CzechAid, posílily se mediální aktivity a zvýšila se i odezva veřejnosti na působení ČRA. Podařilo se také navýšit personální kapacity a zkvalitnit jejich řízení. Připravuje se vyslání prvních dvou zástupců ČRA do prioritních zemí dvoustranné spolupráce.

V současné době probíhá výběrové řízení na obsazení dvou míst, konkrétně na zastupitelských úřadech v Addis Abebě a Phnompenhu. Při dalším posílení bude možné rozšířit vysílání i na další prioritní země, konkrétně na ZÚ Lusaka, ZÚ Sarajevo a ZÚ Kišiněv. Posílení přítomnosti ČRA v terénu nám umožní flexibilněji reagovat na potřeby a příležitosti v partnerské zemi a rovněž realizovat delegovanou spolupráci z prostředků Evropské komise i jiných dárců,“ říká ředitel ČRA Michal Kaplan.

Součástí vize ČRA je rovněž zvýšení rozpočtu na rozvojové projekty. V souladu s usnesením vlády č. 631/2016 bude v letech 2017 – 19 navyšován rozpočet na rozvojové, transformační a humanitární aktivity o 100 mil. Kč ročně.  Oproti roku 2016 se tak celková bilaterální ZRS v roce 2019 zvýší o 300 mil. Kč, z toho dvoustranná ZRS v gesci ČRA se mezi lety 2016 a 2019 zvýší o 82 mil. Kč. ČRA musí být na rostoucí objem aktivit kapacitně připravena. Tím spíše, že ČRA rovněž prochází procesem akreditace pro delegovanou spolupráci Evropské komise, která jí umožní přijímat evropské prostředky pro realizaci rozvojových projektů v zahraničí.

Světová pochvala pro českou ZRS

Zprávu doplňuje přehled závěrů a doporučení z historicky prvního vyhodnocení ZRS ČR ze strany Výboru pro rozvojovou pomoc OECD, které na straně ČR koordinovalo MZV. Jak 22. listopadu 2016 v Praze potvrdila nová předsedkyně Výboru Charlotte Petri Gornitzka, hodnocení dopadlo pro ČR velmi dobře. OECD zejména ocenila účelné využívání české transformační zkušenosti, partnerství s neziskovým sektorem a aktivní přístup k uplatnění Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj. Závěry hodnocení potvrdily kvalitní nastavení a neustálé zlepšování systémových předpokladů i efektivní realizaci při dostupných prostředcích a kapacitách. Zároveň bylo doporučeno dále snížit počet prioritních zemí ZRS ČR, volit jasné sektorové priority a do jejich naplňování zapojit soukromý a neziskový sektor z Česka i partnerských zemí. Tyto priority MZV ČR již promítlo do Plánu ZRS na rok 2017.

Ohledně zapojení soukromého sektoru do zahraniční rozvojové spolupráce uskutečnila ČRA v loňském roce řadu aktivit v souvislosti s programem B2B určeném českým firmám se zájmem podnikat v rozvojovém světě. Přehled dalších aktivit ČRA najdete na jejích webových stránkách www.czechaid.cz.

„Svět čelí novým bezpečnostním výzvám a zároveň nabízí nové ekonomické příležitosti. Význam rozvojové spolupráce jako nedílné součásti zahraniční politiky ČR neustále roste. Jsem rád, že vláda i ministerstvo zahraničí podporují vizi posilování kapacit ČRA pro účinnou realizaci této politiky“, dodává Michal Kaplan.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…