Česká spořitelna: Transakční bankovnictví řídí jeden z nejzkušenějších českých bankovních manažerů

04.09.2013 11:41

Pavel Chlumský (ročník narození 1966) koordinuje od 1. září 2013 veškeré činnosti zaměřené na poskytování služeb transakčního bankovnictví pro podnikovou klientelu České spořitelny. Pod jeho správu nově spadají týmy Cash managementu, Trade Finance, Treasury, Leasingu a Factoringu.

Česká spořitelna: Transakční bankovnictví řídí jeden z nejzkušenějších českých bankovních manažerů
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

“Model řízení bude založen na maticovém principu. Na jedné straně stojí tradiční organizační struktura produktových útvarů založená na oborové a technologické příbuznosti jednotlivých produktů (např. cash management, trade finance, treasury). Na straně druhé potom průřezové aktivity transakčního bankovnictví spojující vybrané služby těchto útvarů na bázi jejich vazby k provozním tokům klientů přes banku“, řekl Pavel Chlumský. „Výsledkem tohoto působení bude zvýšení hodnotového příspěvku finanční skupiny České spořitelny jejím klientům, zvýšení transakčních objemů a s tím spojený vyšší finanční efekt pro klienta i banku,” dodal Chlumský.

Česká spořitelna svěřila řízení firemního transakčního bankovnictví Chlumskému na základě jeho bohatých manažerských zkušeností, které získal na českém bankovním trhu. Chlumský působil až do konce loňského roku jako generální ředitel banky Crédit Agricole CIB v Česku a na Slovensku. Od počátku letošního roku pak Chlumský řídí siť sedmi regionálních center České spořitelny zaměřených na poskytování služeb malým a středním podnikům.

V minulosti zastával Pavel Chlumský manažerské pozice v Živnostenské bance a podílel se také na přípravě vstupu finanční skupiny PPF na bankovní trh na Ukrajině.

Ve volném čase se Chlumský věnuje svým čtyřem dětem, chalupaří, aktivně sportuje a muzicíruje. “Zatím všechno stíhám,” tvrdí Chlumský.

Česká spořitelna v číslech:

Téměř 1,5 milionu klientů využívá přímé bankovnictví České spořitelny; 1. banka v ČR v objemu aktiv (958,17 mld. Kč, při výši zisku 8,15 mld. Kč); 3 hlavní kanály přímého bankovnictví – SERVIS 24 (Telefon, Internet a GSM); 4 hlavní skupiny klientů -  drobní klienti, malé a střední firmy, města a obce; a velké korporace; přes 5,3 milionu klientů - největší počet klientů v ČR;  klienti mají 6 možností, jak obsluhovat svůj účet: osobně v pobočce, prostřednictvím sběrného boxu, přes telefon, internet, bankomat, mobilní telefon; kterémukoli z klientů je k dispozici 25 poboček v ČR otevřených 7 dní v týdnu (celkem má ČS  653 poboček), protože klienti ČS nejsou vázáni k jediné pobočce; 11 dceřiných společností pokrývajících komplexně finanční potřeby klientů; 15 regionálních korporátních center pro klientelu malých a středních firem; 153 bankomatů pro nevidomé v ČR; více než 180 let tradice; 1 497 bankomatů a platbomatů; 10 925 profesionálních zaměstnanců. Údaje k 30. červnu 2013. Finanční ukazatele jsou konsolidované, vypočtené podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví.

Užitek, který přinesla práce České spořitelny ekonomice v roce 2012:

ČS podporuje českou ekonomiku: za rok 2012 odvedla státu na daních 4,175 mld. Kč. Je druhým nejvýznamnějším plátcem daní v české ekonomice a prvním v bankovním sektoru. Pro českou ekonomiku také ČS od roku 2002 získala od Evropské investiční banky celkem 950 mil. EUR (cca 23,9 mld. Kč). Většina prostředků je použita na financování malých a středních podniků, projekty veřejného sektoru, oblast energetiky a životního prostředí. V roce 2012 financovala ČS celkem 45 bioplynových stanic s celkovým instalovaným výkonem 38,6 MWe. Od roku 2007 pak financovala celkem 128 bioplynových stanic s celkovým výkonem 98,5MWe, čímž přispěla nejen ke stabilizaci zemědělských podniků, ale i k zvýšení zaměstnanosti na venkově.

Erste Corporate Banking – mimořádně silný partner v oblasti korporátního, investičního bankovnictví a finančních trhů
Aktivity České spořitelny v oblasti korporátního, investičního bankovnictví a finančních trhů byly v nedávné době integrovány pod hlavičkou Erste Corporate Banking. Erste Corporate Banking je předním aranžérem syndikovaných, klubových, akvizičních či projektových řešení financování. Česká spořitelna je společně s Erste Group také předním aranžérem domácích a zahraničních emisí dluhopisů pro domácí i středoevropské klienty (č. 1 v CEE a v Rakousku v roce 2011 a 2012 v pořadí aranžérů EUR dluhopisů dle agentury Bloomberg). Je také jedním z hlavních poradců v oblasti fúzí a akvizic, kde vedle největších transakcí pro klienty z řad veřejného i soukromého sektoru poskytuje poradenské služby domácím společnostem včetně středních a malých společností. Česká spořitelna je největším manažerem akciových emisí v České republice (měřeno jak počtem emisí, tak jejich objemem) - podílela se prakticky na všech úspěšných akciových emisích na Burze cenných papírů Praha, a to jak na emisích primárních (IPO), tak i sekundárních (SPO). Je také lídrem na českém trhu v oblasti správy aktiv a poskytování služeb treasury a produktů pro velké, střední a malé podniky a klienty z oblasti municipálního a nemovitostního sektoru – nabízí kompletní škálu devizových, úrokových, komoditních a peněžních produktů, podporu v oblasti řízení a analýzy finančních rizik a přístup k devizovým trhům prostřednictvím mnoha kanálů včetně internetové platformy BUSINESS 24.

Investiční poradenství České spořitelny: Optimální investiční řešení pro každého!

Česká spořitelna se věnuje investování již 20 let s cílem co nejefektivněji zhodnotit finanční prostředky svých klientů. Každý klient má jiná přání, potřeby a přístup k riziku, a proto Česká spořitelna ke každému klientovi přistupuje individuálně a pomůže mu najít optimální investiční řešení.

Erste Group

Erste Group je předním poskytovatelem finančních služeb ve východní části EU. Zhruba 46 000 zaměstnanců poskytuje finanční služby
16,6 milionům klientů v 2 900 pobočkách v 7 zemích (v Rakousku, České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku). K prvnímu pololetí 2013 dosáhla bilanční suma skupiny Erste Group 210,2 mld. EUR, čistý zisk činil 301,2 mil. EUR a poměr nákladů k výnosům 52,8 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…