Česká spořitelna komentuje situaci důchodového spoření v Polsku

20.09.2013 19:14

Bohužel se i v Polsku zopakovalo politické riziko spojené s druhým pilířem, kdy vlády někdy upřednostňují krátkodobé řešení současného státního dluhu na úkor dluhů budoucích.

Česká spořitelna komentuje situaci důchodového spoření v Polsku
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

Do úspěšných druhých pilířů si klienti naspoří velké množství kapitálu a vlády, kterým se nedaří dostatečně snižovat rozpočtové schodky, se rozhodly umořit část státního dluhu na úkor budoucích penzistů. V případě Polska jde v přepočtu o více než 1,6 bilionu Kč. I polovina z této částky zní lákavě. Vliv mělo také to, že Poláci mají v Ústavě dluhovou brzdu, takže jsou tlačeni do krátkodobých řešení na úkor dlouhodobých. Rozhodnutí polských soudů se dá v této situaci jen těžko odhadovat.

Důležité ale je, že Poláci stále druhý pilíř jako součást důchodového systému zachovávají, protože si uvědomují nutnost řešení budoucích poklesů státních důchodů, byť to bude zřejmě vykoupeno nutností slučování penzijních společností. Obáváme se však, že státní garance státního důchodu nebude pro polské občany dostatečnou náplastí, protože nevyřeší nevyhnutelný pokles náhradového poměru. Pouze se problém odsouvá jinam.

Autoři české důchodové reformy ale s tímto rizikem počítali, proto nastavili sazbu opt-outu jen na 3 % z hrubých příjmů, což je výrazně méně, než někdejších polských 7,3 %. Český druhý pilíř také není povinný a 40 % zaplacené úložky tvoří vlastní příspěvek (zatímco v Polsku tvořilo vyvedené pojistné 100 % úložky), takže i při vyšším zájmu o produkt není dopad do státního rozpočtu tak velký a vláda tak není v pokušení na důchodové úspory sahat. V ČR tedy neexistuje racionální fiskální důvod, proč by měla nějaká vláda přistoupit k vracení vyvedeného pojistného do státního rozpočtu, protože dopad do systému je také vzhledem k nízkému počtu klientů ve II. pilíři naprosto zanedbatelný. Pokud by k tomuto kroku přesto nějaká vláda přistoupila, bylo by to čistě z ideologických či populistických důvodů. I tak by šlo pouze o vyvedené pojistné ve II. pilíři. Vlastních příspěvků účastníka ve II. pilíři ani III. pilíře včetně penzijního připojištění se to nijak dotknout nemůže, šlo by o protiústavní zásah do soukromého vlastnictví klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…