Česká státní správa v kybernetickém věku

20.01.2014 9:59

Díky digitální dálnici je dnes možné hovořit o světě bez hranic, tzv. kyberprostoru. Tento pojem označuje virtuální svět vytvářený moderními technologiemi (počítači, telekomunikačními sítěmi apod.) paralelně ke světu „reálnému“. I Česká republika se nachází v kyberprostoru – a o tom (ale nejen o tom), jaké má tento fakt dopady, píše ve svém tématu na tento týden portál Ekonomika.cz.

Česká státní správa v kybernetickém věku
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Globální objem datové výměny má do příštího roku přesáhnout pět zetabytů ročně. A na každého obyvatele Země připadnou v průměru dva přístroje s vlastní IP adresou. Jsme na tohle připraveni?

Ti, co stojí fronty na nový iPad možná ano, ale ti, co vedli tento stát a zřejmě ani ti, kteří přebírají žezlo, na řízení země v kybernetickém věku připraveni nejsou. Podle toho také vypadá ICT ve státní správě.

To, v jakém stavu jsou ICT systémy české státní správy, je tristní. Neoddiskutovatelný vliv na kvalitu veřejných zakázek mají totiž i zadavatelé, kteří leckdy nevědí, jak získat za peníze daňových poplatníků co nejvyšší hodnotu. Zákon o veřejných zakázkách to sám o sobě nezachrání, soudí portál Ekonomika.cz.

Vydělat, nikoli zlepšit

Bohužel, společným jmenovatelem státních zakázek je, že většinou končí velice problémově. Je to často dáno tím, že cílem takového projektu ze strany dodavatele (případně dohazovačů) je především vydělat peníze a nikoliv zlepšit státní IT infrastrukturu.

A stejně často to vyplývá z neschopnosti příslušných úředníků, postrádajících potřebnou kvalifikaci projekt organizovat. On takový věci neznalý vedoucí odboru apod. snadněji podlehne argumentaci příslušné firmy a navíc nedokáže ani řádně kontrolovat odvedenou práci.

Ne, není třeba rozumět všemu, ale je důležité se obklopit lidmi, kteří umí a rozumějí. Kteří vědí, že pro ICT jsou typické překotně se měnící technologie. Že v žádném jiném oboru neexistuje tak rychlá dynamika změn a že zde platí dvojnásobně staré, ale pravdivé „Kdo chvíli stál, stojí opodál…“.

Globální hrozba

Kyberprostor s sebou ovšem nese také hrozby možného hackerského útoku – a že jich za posledních pár let bylo nepočítaně. I když tato nebezpečí nejsou ani tak v samotných technologiích, jako spíš v lidech.

I o těchto hrozbách se v seriálu portálu Ekonomika.cz dočtete – a všechny díly najdete také na jeho facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…