Česká televize nabídne v létě premiérové projekty i tradiční oblíbené české filmy a seriály

30.06.2013 17:03

Česká televize připravila na léto několik nových projektů. Premiéru bude mít například historický detektivní seriál Nicolas Le Floch, jehož děj se odehrává ve Francii v 18. století. Zájemce o národní kulturní tradici potěší čtyřdílná série o Cyrilu a Metodějovi. Dětem nabídne Česká televize netradiční mezinárodní cyklus dokumentů s názvem Strachy, krachy. Do premiérového vysílání je nachystán i investigativní pořad Reportéři ČT, a také tři oblíbené publicistické cykly – Toulavá kamera ochutnává Česko, Kluci v akci – tenkrát na cestách po světové gastronomii a Hobby naší doby s Jiřinou Bohdalovou. Na své si v letním programovém schématu přijdou i milovníci českých seriálů a filmů. Do vysílání nasadí Česká televize například Sanitku či Četnické humoresky.

Česká televize nabídne v létě premiérové projekty i tradiční oblíbené české filmy a seriály
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

„Při přípravě letního programového schématu jsme vyšli vstříc všem diváckým skupinám. Vysílat budeme populární české i zahraniční seriály, pohádky, zábavní pořady i filmy, od romantických až po krimi. Uvedeme také premiérová díla, z nichž bych rád vyzdvihl koprodukční dokumentární cyklus pro děti vyrobený v rámci Evropské vysílací unie nazvaný Strachy, krachy. Režie jednoho z dílů se ujala i kreativní producentka ČT Kamila Zlatušková a byla za něj oceněna na Academia Film Olomouc,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Pro děti: Mezinárodní dokumentární cyklus zbaví děti strachu

Strachy, krachy je mezinárodním dokumentárním cyklem EBU (Evropské vysílací unie) pro děti. Pojednává o různých podobách strachů, kterým děti čelí, například o strachu z bouřky, vody, lékaře, ale třeba také o méně obvyklé fóbii z klaunů, označované za coulrofobii. S těmito a dalšími formami strachu se v každém patnáctiminutovém díle potýká a vítězí nad ním vždy jiný dětský protagonista. Dokumentární cyklus vznikl pod vedením šéfdramaturgyně ČT Aleny Müllerové jako mezinárodní projekt EBU, do jehož tvorby se zapojili tvůrci z 12 zemí, mezi jinými z Irska, Holandska, Turecka, Japonska i z České republiky.

Autorkou českého příspěvku je režisérka a kreativní producentka ČT Kamila Zlatušková. Díl se jmenuje Dávej pozor a vypráví příběh romské dívky, která má kvůli špatnému soustředění problémy se školou a svému strachu z budoucnosti čelí prostřednictvím nových technologií. „Natáčení s dětmi se věnuji dlouhodobě, nebylo ale snadné vytvořit film, který bude mít spád a zároveň bude srozumitelný dětem od Irska až po Japonsko. Jsem ráda, že se záměr nakonec povedl a film zaujal nejen děti, ale i odbornou porotu olomouckého festivalu,“ popisuje Kamila Zlatušková. Dvanáctidílný cyklus bude Česká televize vysílat vždy ve čtvrtek v 16:00 na programu ČT2.

Pro milovníky detektivek: Francouzské historické detektivky z osmnáctého století

Po deset letních večerů se na obrazovkách ČT objeví detektivní seriál nazvaný Nicolas Le Floch, který vznikl podle literární předlohy Jean-Francoise Parota. Příběhy plné intrik, napětí, podlostí a vášně zavedou diváky do Francie osmnáctého století, do období vlády Ludvíka XV. a jeho milenky Madame de Pompadour a do začátku vlády Ludvíka XVI. Hrdinou série je markýz de Ranreuil alias Nicolas Le Floch, vysoký policejní důstojník, který řeší případy ohrožující bezpečnost Francie, ale často i čest samotného panovníka či jeho nejbližších. Kvalitní scénář a producentský rozmach, co se týče hereckého obsazení, kostýmů, dekorací a působivých exteriérů (natáčelo se v Mans, Senlis a na zámku ve Versailles), přinesl tvůrcům zasloužený úspěch nejen ve Francii a v evropských televizích, ale např. i v Japonsku a Rusku. Hlavní roli Nicolase Le Flocha hraje charizmatický Jérome Robart, kterého diváci České televize znají například ze seriálu Reportéři.

Historie a národní tradice: Oslavy výročí příchodu Cyrila a Metoděje na obrazovkách ČT

Výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu připomene Česká televize hned několika pořady. Tematické vysílání odstartuje 25. června přenosem bohoslužby Pravoslavné církve k výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje. Těžištěm oslav na obrazovkách pak bude nový čtyřdílný historický seriál České televize Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů. „Výpravná historická rekonstrukce režiséra Petra Nikolaeva je natočena formou dokudramatu, které kombinuje dokumentární popisné a vysvětlující vyprávění s hranými scénami v historickém prostředí. Vedle poznání a faktů, je tak divák vtažen do děje i skrze emocionální zážitky a vyprávění dostává hloubku. Vstup na pole dokudramatu jde ruku v ruce s posilováním žánrové pestrosti programu ČT a nových forem vzdělávacích pořadů. V budoucnu na něj navážou další projekty,“ říká Milan Fridrich.

Seriál ve čtyřech dílech mapuje celý život obou bratrů - časově od jejich dětství až po smrt, místně od putování ze Soluně přes Konstantinopol a Velkou Moravu až do Říma. Zároveň se snaží jejich příběh předestřít v kontextu tehdejších politických a náboženských půtek. V hlavních rolích se objeví Roman Zach a Ondřej Novák. Do dalších rolí obsadil režisér Petr Nikolaev třeba Josefa Abrháma či Petru Špalkovou. První díl s názvem Bratři ze Soluně uvede ČT v sobotu 29. června od 20 hodin, další tři díly vždy s týdenním odstupem. Společně se seriálem vznikl v koprodukci České televize i stejnojmenný celovečerní film, který se v kinech objeví na podzim tohoto roku. Příběh věrozvěstů zachycuje rovněž dokumentární film v režii Otakára Marii Schmidta. Snímek Cyril a Metoděj - Dědictví otců a matek zachovej nám, Pane! ČT odvysílá spolu s přímým přenosem mše z Velehradu 5. července, tedy v den svátku.

Nestárnoucí filmy i seriály

Seriálům bude na obrazovkám vyhrazen pondělní, páteční a nedělní večer. Kromě Sanitky se diváci mohou těšit na Četnické humoresky, Chalupáře a seriál Hříšní lidé města pražského, ze zahraniční produkce pak třeba na Kriminálku Paříž, MI5 nebo Profil zločinu. Nejen ženské divačky potěší série romantických filmů, které se na obrazovkách objeví vždy ve středu od osmi hodin večer. Ve vysílacím plánu jsou filmy o Angelice i Císařovně Sissi. V neděli večer dostane prostor i proslulá česká dramatika, třeba v sérii komedií Hynka Bočana. Zábava se na obrazovkách usadí v úterý a v sobotu, ve čtvrtek večer dostanou prostor pohádky pro celou rodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…