Česká televize posiluje žánr dokumentů

26.01.2014 10:12

Česká televize dá na jaře větší prostor novým dokumentárním cyklům. Ty poodhalí příběhy žen závislých na alkoholu, ambiciózních rodičů či lidí potýkajících se se smrtelnou nemocí. Tématem ale bude i zákulisí českého showbyznysu či portréty našich premiérů očima studentů. Nové premiérové cykly vyrobené pro Českou televizi uvidí diváci vždy ve středu a v neděli na ČT2.

Česká televize posiluje žánr dokumentů
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

„Představíme divákům již známé docusoapy, jakým je třeba pokračování série Čtyři v tom, ale i novinky. Cyklus Pot, slzy a naděje například přiblíží, jak to vypadá, když rodičovské ambice převýší talent dětí. Unikátním a odvážným počinem je bezesporu docudrama o smrti a umírání nazvané výstižně Život se smrtí. Silné příběhy nabídne také cyklus Když v tom jedou ženy, o ženách závislých nejen na alkoholu,“ vyjmenovává některé nové počiny programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Život se smrtí nahlédne na osudy sedmi lidí, kteří v průběhu dvanácti měsíců bojovali každý sám za sebe a každý po svém se smrtelnou nemocí. „Chceme se tímto projektem připojit k dobré zprávě, která se pomalu šíří naší společností - totiž že lidské umírání není selhání, není tabu a není třeba ho zametat pod koberec…,“ vysvětluje autorka projektu Šárka Horáková Maixnerová.

Když v tom jedou ženy, autorky a režisérky Theodory Remundové, zase mapuje problematiku ženské závislosti - na alkoholu, drogách i hracích automatech. Díky otevřenosti hlavních hrdinek nabídne pohled zblízka a ukáže, jak snadno se do závislosti „spadne“ a jak je těžké se z ní dostat. Diváci se mohou těšit i na solitérní snímky. Například dokument Show! o svérázných metodách českého showbyznysu. Chybět ale nebude ani pokračování úspěšného přírodovědného cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera II. Šestidílný cyklus bude na obrazovkách České televize k vidění od 6. března.

Trendem jsou tradiční i neobvyklá témata zpracovaná dokumentární formou

Docusoapy a docudramata se prosazují jako formát, který umožňuje zpracovávat společensky kontroverzní témata. Divácký zájem o tyto formáty ukázal nedávno uvedený snímek Davida Vondráčka Láska v hrobě o bezdomovcích žijících na pražském hřbitově. Na ČT si jej nenechalo ujít téměř 332 tisíc diváků.

Zájem doprovázel i loni uvedené dokumentární cykly Navždy svoji nebo Čtyři v tom. Příběhy běžných lidí v důležitých životních chvílích měly průměrnou sledovanost přes 320 tisíc diváků. Nadprůměrná byla také spokojenost diváků s těmito pořady. Ve standardním měření získaly 8,6 a 8,7 bodů z 10. Průměrná spokojenost s pořady ČT se v prvních týdnech roku 2014 pohybuje na úrovni 8,3 bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…