Česká televize točí dokument o architektu Bohuslavu Fuchsovi

03.11.2015 14:14

Začátky zcela unikátní tradice brněnského funkcionalismu na osudech jejího předního představitele architekta Bohuslava Fuchse představí dokument, který natáčí režisér Pavel Jirásek v brněnském studiu České televize. Snímek zároveň připomene 120. výročí Fuchsova narození.

Česká televize točí dokument o architektu Bohuslavu Fuchsovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Hotel Avion, Zemanova kavárna, budova hlavní pošty či Moravské banky v Brně, ale také mnohé Fuchsovy stavby v Praze a dalších městech stojí na pomyslném vrcholu evropské avantgardní architektury. „Chceme diváka seznámit s mimořádným významem českého architektonického modernismu, který se stal součástí evropského a světového kulturního dědictví,“ říká režisér Pavel Jirásek. Netají se snahou dostat Bohuslava Fuchse zpět do centra pozornosti a připomenout jeho obrovský význam. Vždyť už za Fuchsova života do Brna přijížděli a stále přijíždí architekti i studenti oboru z celého světa, aby zhlédli jeho stavby, které nás dodnes vzrušují svou moderností. Svými pracemi Fuchs oslnil takové osobnosti světové architektury, jako byli Adolf Loos, Walter Gropius, Le Corbusier či Arne Jacobsen.

„Oslovili jsme deset významných současných architektů, kteří v dokumentu hodnotí okruh či jednu z vybraných Fuchsových staveb,“ představuje pořad dramaturg ČT Martin Polák a dodává: „Architekti se vyjadřují k  historické závažnosti, užitnému významu a také k současnému stavu těchto objektů.“ V pořadu dostávají slovo takové osobnosti světa architektury, jako jsou například Boris Podrecca, Vlado Milunič, Zdenek Fránek, Tomáš Rusín či Eva Jiřičná, která při natáčení před několika dny uvedla: „Když slyším jméno Fuchs, je to pro mě master of the space. Ten člověk byl génius. Ovládá prostor tím nejlepším způsobem. V každém rohu, v každém detailu nacházím něco, co ukazuje na schopnosti vynikajícího architekta, designéra a člověka.“

Bohuslava Fuchse (1895 – 1972) neproslavily jen architektonické návrhy hotelů, kaváren a administrativních budov, ale také projekty obytných a lázeňských domů, továren a dokonce i hřbitovů a pomníků. Neméně významné jsou jeho urbanistické práce. Zejména do svých staveb navrhoval i nábytek.

Tvůrci dokumentu spolupracují s řadou institucí, například s Obcí architektů, památkáři, vysokými školami, muzei nebo Českými centry v několika evropských městech a New Yorku. Pořad podpořila Nadace české architektury, Národní památkový ústav, Jihomoravský kraj a Statutární město Brno.

Dokument Evropský architekt Bohuslav Fuchs vzniká v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové. Natáčení potrvá do jara příštího roku. „Těší mě, že souběžně s natáčením připravuje brněnská Galerie architektury stejnojmennou výstavu, která bude k vidění od 10. listopadu 2015,“ doplňuje režisér Pavel Jirásek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…