Česká televize začala natáčet nový seriál ze soudního prostředí Život a doba soudce A. K.

18.09.2013 13:01

Česká televize začala natáčet nový televizní seriál Život a doba soudce A. K. Režiséry třináctidílného cyklu jsou oceňovaní čeští tvůrci a nositelé Českého lva Robert Sedláček, Radim Špaček a Bohdan Sláma. V hlavních rolích se objeví David Švehlík, Daniela Kolářová a Jiří Bartoška. Autorem scénáře je Zdeněk Zapletal.

Česká televize začala natáčet nový seriál ze soudního prostředí Život a doba soudce A. K.
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

„Je jen málo profesí, které jsou denně silněji konfrontovány s rozporuplností lidské povahy. Navíc, soudci svým rozhodováním každý den mění osudy mnoha lidí a hluboce zasahují do jejich životů. Naším cílem je natočit velký televizní román, který diváky nebude uklidňovat typickými seriálovými klišé,“ přibližuje koncept projektu jeho kreativní producent Jan Lekeš.

Třináctidílný seriál s epizodickou strukturou se bude v každém díle věnovat vždy jednomu případu v soudní síni. „Jde nám o reflexi případů z běžného života, v nichž má každý nárok na svou pravdu a pro tu je schopen všeho,“ říká Lekeš. Vybrané soudní spory tak zmapují například konflikt mezi umělkyní a bulvárem, spor o práva na dítě nebo řešení pokusu o násilné vystěhování nájemníka.

Druhou linii Života a doby soudce A. K. tvoří sama postava soudce (David Švehlík), introvertního a empatického čtyřicátníka, který je ovšem pronásledován svými osobními traumaty. Jeho případy jej hluboce ovlivňují, přičemž neustále bojuje s výzvou dostát rodinné tradici. Jeho otec (Jiří Bartoška) je totiž také soudce a matka (Daniela Kolářová) advokátka. Realita současného života je pak před soudem konfrontována nejen s „objektivní pravdou zákona“, ale i subjektivním pohledem soudce.

„Role justice a osobnost soudce jsou v české společnosti silná a aktuální témata. A Česká televize se snaží moderní seriálovou tvorbou zobrazovat ty části společenského dění, které mají vliv na podobu a charakter naší země, a to jak z hlediska celé společnosti, tak jednotlivce, který je nositelem mnoha rozhodnutí, jež ovlivňují životy jiných. V případě soudce je navíc specifické to, že je nositelem práva a spolutvůrcem etických norem. Život a doba soudce A. K. by tak měl posunout dramatickou tvorbu ČT opět blíž ke standardům světové seriálové produkce,“ říká ředitel programu ČT Milan Fridrich.

Režie: Robert Sedláček, Radim Špaček, Bohdan Sláma

Námět: Robert Sedláček, Zdeněk Zapletal/Scénář: Zdeněk Zapletal (spolupráce na scénáři Robert Sedláček)/Kamera: Petr Koblovský/Střih: Josef Krajbich, Matouš Outrata, Jan Daňhel/Architekt: Martin Kurel/Produkce: BUC-FILM/Výkonný producent ČT: Martin Lubomírský

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…