Česká televize zahajuje první lednový týden třemi novinkami

03.01.2014 17:27

Česká televize startuje v pondělí 6. ledna na programu ČT1 hned třemi novinkami. Dvě z nich, ačkoli každá jinou formou, zavedou diváky do prostředí zločinu, policie a justice. Hlavní hrdinové nového krimiseriálu Případy 1. oddělení, mezi nimiž nechybí třeba Bolek Polívka či Ondřej Vetchý, odhalí čtrnáct skutečností inspirovaných zločinů. Docudrama Rozsudek zase přiblíží práci českých soudů. Odlehčení přinese třetí z novinek, komediální seriál Čtvrtá hvězda, který Česká televize natočila ve spolupráci s pražským Dejvickým divadlem.

Česká televize zahajuje první lednový týden třemi novinkami
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

„Hotel na okraji Prahy. Tři patra, tři recepční, tři hvězdičky. Manažerka chce čtvrtou. Mají na to rok. Zvládnou to? Když jsou všichni úplně blbí?“, přibližuje děj dvanáctidílného seriálu Čtvrtá hvězda jeho spolurežisér Jan Prušinovský. Do cesty za vyšší prestiží i bohatší klientelou se přitom manažerce hotelu staví komické a spletité vztahy ostatních pracovníků i nečekané zápletky. Režie se kromě Jana Prušinovského ujal i Miroslav Krobot, který se podílel také na scénáři. „Chtěli jsme, aby to divákům nepodlézalo. Rozhodně jsme neměli v úmyslu dělat sympatické bodré postavičky, které pobaví stoprocentně každého.

Myslím, že Čtvrtá hvězda klade na vnímání docela nároky a já bych byl rád, kdyby tu byli lidé, kterým se bude hodně líbit, a lidé, kteří to nepochopí, a líbit se jim to nebude“, popisuje záměr Miroslav Krobot. V jednotlivých komediálních rolích uvidí diváci herce Dejvického divadla v čele s Ivanem Trojanem, Štěpánem Neužilem, Davidem Novotným či Marthou Issovou. Seriál vysílá ČT vždy v pondělí od 21:05.

Skutečné případy, skutečné postupy, skutečná kriminálka

Případy 1. oddělení se inspirovaly čtrnácti případy, které po roce 1989 řešili policisté oddělení vražd v Praze. Kromě hereckého obsazení, s Ondřejem Vetchým, Miroslavem Vladykou či Filipem Blažkem, umocňuje sílu seriálu fakt, že spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš.

Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy, například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města. „Ukazujeme, jak se policisté chovají, jak mluví, jak vyšetřování prožívají. A byli bychom rádi, kdyby si případní budoucí pachatelé po zhlédnutí seriálu řekli, že krást a vraždit se nevyplácí,“ vysvětluje spoluautor scénáře Josef Mareš. Diváci uvidí seriál každé pondělí od 20 hodin.

O vině či nevině rozhodne Rozsudek

Dvacetidílný cyklus zavede diváky do prostředí soudních síní, ve kterých se autoři inspirovali skutečnými rozsudky, které u soudů napříč celou Českou republikou padly. „Smyslem je ukázat lidem příběhy, které se mohou stát komukoliv z nás. A neopominutelnou součástí je i osvěta, divák si díky zobrazovaným událostem může udělat představu, co účastníka soudního jednání čeká, na co je třeba si dát pozor a podobně,“ říká dramaturgyně pořadu Linda Bendová.

Mezi vybrané případy patří například rozvod, nebezpečné pronásledování, zodpovědnost rodičů za smrt dítěte, ale i závažné trestné činy, znásilnění či vražda. Jednotlivé případy doplňují rady a komentáře odborníků z řad soudců a právníků. Cyklus poběží vždy od pondělí do čtvrtka od 18:25.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…