Česká účast na The World Music Expo 2015

03.11.2015 20:33

Hudební sekce Institutu umění z pověření MK ČR a ve spolupráci s Indies Scope koordinovala českou účast na 15. ročníku The World Music Expo 2015 v Budapešti. Veletrh WOMEX se konal 21.-25.10.2015 a byl mj. věnován problematice středoevropského regionu.

Česká účast na The World Music Expo 2015
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Český stánek, spojující slovenskou a českou sekci, s číslem 1.150 byl součástí tzv. Středoevropské zóny (tj. Visegradské skupiny). Přímými účastníky stánku byli kromě Institutu umění a Indies Scope i festival Colours of Ostrava, Český rozhlas, festival Folk Holidays, časopis Fool Moon, vydavatelství Indies Happy Trails a agentura Indies Production, P&J Music, agentura Rachot a festival Respect, Dušan Svíba – Earth Music, Petra Burthey, agentka Clarinet Factory a nezávislí publicisté Petr Dorůžka, Jiří Moravčík, z umělců pak Kateřina Gottlichová (BraAgas) a Jitka Šuranská, rezidentka IU Julia Palmu.

Český den se konal 23.10. 2015 a měl vysokou návštěvnost. Skupina Clarinet Factory vystoupila na showcase 23.10. od 00-00.45 v klubu Duna v Paláci umění. Jednalo se o teprve druhou českou skupinu, která kdy v dějinách WOMEXu měla možnost na showcase vystoupit. Výběr je totiž závislý na uskupení odborníků, kteří si tradičně říkají „7 samurajů“ – v r. 2015 to byli Olivier Delsalle, umělecký ředitel festivalu d´Ile de France, Marta Dobosz, kurátorka Cross Culture Festival ve Varšavě, András Lelkes producent a promotér, spoluzakladatel Hanveto agentury, Jerome Willliams, zakladatel Earth Beat a Minna Zhou rozhlasový producent a DJ z Minneapolis. V minulosti byl jedním ze samurajů také Petr Dorůžka.

Na stánku byly mj. prezentovány i publikace (brožura o české scéně world music a Crossroads showcase) a samplery Institutu umění (Contemporary Czech Jazz, sampler Crossroads při Colours of Ostrava, Diaries, Dreams, Nightmares).

Podle tiskové zprávy organizátorů WOMEXu se veletrhu účastnilo na 2 500 delegátů reprezentujících 1 500 společností z 90 zemí. Odehrálo se 875 koncertů. Celkově se účastnilo na 500 labelů, vydavatelů a distributorů, 390 státních vzdělávacích a dalších institucí, 630 individuálních booking agentů, 540 manažerů a 250 producentů a 300 novinářů.

Ve výstavní části bylo na 270 stánků, proběhlo 60 showcase s více než 280 umělci z 50 zemí na 7 podiích. V diskusní části vystoupilo na 80 řečníků a mentorů ze 40 zemí, proběhlo 23 přednášek a diskusí. Tři WOMEX ceny si letos odnesli Senegalec Cheikh Lo, Iránec Ramin Sadighi a labelem roku se stal Glitterbeat Records z Německa. WOMEX radio studio pracovalo v kooperaci s EBU.

Takové složení účastníků a programu mnohem lépe prospívá zástupcům tradičně přímých procesů v hudbě; například oproti MIDEM, kde se objevuje výrazně více zástupců zprostředkovatelů a překupníků (tj. mobilních operátorů, tvůrců IT aplikací, obchodníků s daty a právy apod.).

Více informací o WOMEXu naleznete na www.womex.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec