Česká výrobní družstva oprávněně zajímají podmínky mezinárodního obchodu s USA a Čínou

25.11.2016 17:39

V pátek 25. listopadu se uskutečnila Celorepubliková porada Svazu českých a moravských výrobních družstev, které se zúčastnilo téměř 200 zástupců členských firem. Setkání vrcholných manažerů výrobních družstev se stalo platformou pro konfrontaci aktuálních požadavků a potřeb výrobních podniků v České republice s názory a postoji reprezentovanými představiteli vlády a centrálních institucí.

Česká výrobní družstva oprávněně zajímají podmínky mezinárodního obchodu s USA a Čínou
Foto: crr.cz
Popisek: Svaz českých a moravských výrobních družstev

Na letošní Celorepublikovou poradu SČMVD byli přizváni ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, guvernér České národní banky Jiří Rusnok a ředitel makroekonomických analýz ČSOB Petr Dufek, kteří vystoupili k aktuálním krokům vlády a ČNB ovlivňujícím podnikatelské prostředí České republiky. Česká výrobní družstva patří mezi významné exportéry, kteří většinu své produkce vyvážejí do zemí EU, USA i do zemí tzv. třetího světa, manažery družstev tak oprávněně zajímají především intervence ČNB na devizovém trhu a uvolnění kurzu koruny i podmínky mezinárodního obchodu s USA a Čínou. Oslabování koruny v uplynulých letech pozitivně ovlivnilo ekonomiku českých exportérů, s ukončením režimu intervencí však budou spojeny podstatné dopady na jejich další podnikání.

Mezi prioritní témata manažerů výrobních družstev patří také podpora malých a středních firem. Svaz českých a moravských výrobních družstev dlouhodobě předkládá vládě a Parlamentu ČR opodstatněné připomínky členských výrobních družstev a aktivně se ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR podílí na tvorbě Akčního plánu podpory malých a středních podnikatelů. Svaz své požadavky opírá o Projekt restrukturalizace hospodářství České republiky, který vypracoval v roce 2013 v reakci na usnesení Evropské komise a jehož záměrem je významně posílit postavení středních firem v hospodářské struktuře České republiky. Tento krok lze z makroekonomického hlediska vnímat jako existenční pro prosperitu českého hospodářství.

Možnost vzájemné konfrontace praktických zkušeností zástupců výrobních podniků a stanovisek představitelů vlády a centrálních institucí, kterou Celorepubliková porada SČMVD umožnila, významně přispěla k oboustranné informovanosti.

Svaz českých a moravských výrobních družstev patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří přes 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů nebo hraček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…