Česká železnice oslaví svůj svátek Den železnice v Hradci Králové i v regionech

10.09.2015 15:40

Každoroční zářijové Dny železnice se letos uskuteční v sobotu 26. září v Hradci Králové. V železniční stanici a místním depu se představí historická i nejmodernější vozidla včetně railjetu nebo nejmodernější jednotky InterPanter. Regionální Dny železnice se uskuteční v dalších místech po celé republice.

Česká železnice oslaví svůj svátek Den železnice v Hradci Králové i v regionech
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Den železnice v Hradci Králové nabídne návštěvníkům pohled do minulosti železnice, představí řadu moderních vozidel i řadu zábavních atrakcí. Oslav se zúčastní více než 30 historických lokomotiv a vozů. Objeví se mezi nimi například parní lokomotivy „pětasedma“, „čtyřkolák“ nebo „štokr“, historické elektrické lokomotivy známé jako „bobina“ nebo motorové lokomotivy a vozy typu „sergej“, „zamračená“, „čmelák“ nebo „hurvínek“. Nejmodernější vozidla pak bude prezentovat railjet, elektrická expresní lokomotiva řady 380, moderní rychlíková jednotka InterPanter a několik typů osobních vozů.

Zábavní program bude připraven i pro nejmenší návštěvníky. Tím bude provázet maskot Českých drah slon Elfík. Děti mohou navštívit například Kinematovlak s promítáním filmů, dětský hrací vůz, divadelní nebo herní stan a Elfíkův skákací vůz.

Během oslav Dne železnice bude z Hradce Králové vypraveno také 11 zvláštních historických vlaků s parními nebo motorovými vozidly. Do oslav Dne železnice je zapojena také unikátní muzejní expozice signalizační a zabezpečovací techniky v areálu Signal Mont. Mezi centrem oslav na hradeckém hlavním nádraží a muzejní expozicí bude zajištěna kyvadlová doprava.

Mimořádnou nabídkou pro všechny návštěvníky Dne železnice ale i turisty a cestovatele představuje rozšířená platnost Skupinové víkendové jízdenky. V sobotu 26. září bude tato jízdenka mimořádně platit pro 5 osob bez omezení věku. To je ideální příležitost pro podniknutí nejrůznějších výletů a cest s přáteli.

Dny železnice zamíří i do regionů  

Ve východních Čechách se uskuteční regionální Den železnice v Trutnově v neděli 13. září. Na programu jsou jízdy nostalgických vlaků, výstava vozidel i železničních modelů.

Jihočeský Den železnice se uskuteční v sobotu 19. září v Jindřichově Hradci za spolupráce SŽDC a JHMD. Návštěvníkům nabídne různé jízdy, přehlídku vozidel i modelových kolejišť.

Karlovarský železniční den se uskuteční v Chebu a místní si připomenou také 150 let od příjezdu prvního vlaku do Chebu v říjnu 1865. Součástí místních oslav budou také jízdy historických vozidel, přehlídka současných lokomotiva a výstava modelového kolejiště.

V Olomouckém kraji oslaví svátek železnice v sobotu 12. září jízdou unikátních historických motorových vozů a výstavou lokomotiv z místního železničního muzea.
Moravskoslezský kraj oslaví Den železnice také v sobotu 26. září, a to v Ostravě a v Bohumíně. Součástí programu budou jízdy zvláštních vlaků, prohlídky běžně nepřístupných pracovišť železničářů s odborným výkladem, přehlídka vozidel a další aktivity.

V Pardubickém kraji se budou konat oslavy Dne železnice v sobotu 19. září v železničním uzlu Česká Třebová a budou mít formu Dne otevřených dveří v místním depu s prezentací tamních vozidel.

Den železnice v Praze se uskuteční již tradičně v areálu nádraží Praha-Braník, a to v sobotu 19. září. Součástí místního programu budou jízdy parního vlaku, jízdy mimořádného motorového vlaku po pražských spojkách, jízdy na šlapacích drezínách i vystoupení country-rockové skupiny El Paso.

Jihomoravský kraj se k oslavě železnice přidá 26. září v Zastávce u Brna. Budou vypraveny mimořádné vlaky s parní a historickou motorovou lokomotivou. V Zastávce se uskuteční také Hornické slavnosti.

Ve Středočeském kraji se uskuteční regionální Dny železnice v sobotu 12. září v Příbrami. I zde jsou připraveny jízdy nostalgických souprav, exkurze do Kovohutí Příbram nebo na pracoviště železničářů na příbramském nádraží a další kulturní program.

Zájemci o podrobný program Dne železnice v regionech i při centrální oslavě v Hradci Králové naleznou podrobnosti například na internetu na adrese www.denzeleznice.cz.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 176 lety. Do Prahy pak přijel první vlak před 170 lety, v roce 1845.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…