Česká ženská lobby: Rovnost žen a mužů? Často jen na papíře. Jak v Ázerbájdžánu

08.03.2015 10:23

„Oživlou statistiku“ znázorňující mizivé zastoupení žen v rozhodovacích pozicích mohli v pátek vidět lidé na Jungmannově náměstí v Praze. Happening moderovaný herečkou Simonou Babčákovou uspořádala Česká ženská lobby ve spolupráci s Fórem 50 % u příležitosti Mezinárodního dne žen.

Česká ženská lobby: Rovnost žen a mužů? Často jen na papíře. Jak v Ázerbájdžánu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslankyně Parlamentu ČR

Česká ženská lobby tímto netradičním způsobem vybídla českou vládu, aby přijala konkrétní kroky k nápravě – schválila zákon zavádějící kvóty na kandidátní listiny a podpořila směrnici Evropské komise o zastoupení žen v dozorčích radách firem.

Možnosti politické participace žen v České republice skutečně nejsou uspokojivé. V žebříčku Světového ekonomického fóra, který hodnotí míru nerovnosti v postavení žen a mužů, jsme v loňském roce skončili na 96. místě po boku Indonésie či Ázerbájdžánu. Body nám sráží právě nízká účast žen na rozhodování.

V Poslanecké sněmovně zasedá 160 mužů a 40 žen (20 %), ve vládě působí 2 ministryně ze 17 členů. Podobně je to ve vrcholových manažerských pozicích. Ačkoli ženy tvoří 61 % absolventek a absolventů vysokých škol, ve vedení VŠ najdeme pouze 14 % rektorek.

V médiích není situace o mnoho lepší – např. ve vedení ČT působí 15 mužů a 2 ženy (12 %). Vůbec nejméně žen pak najdeme ve vedení velkých firem – ve stovce těch největších působí jen necelých 7 % žen a například představenstvo Hospodářské komory tvoří 34 mužů a 2 ženy.

Česká ženská lobby proto vyzývá vládu, aby přijala konkrétní kroky k nápravě – schválila zákon zavádějící kvóty na kandidátní listiny a podpořila směrnici Evropské komise o zastoupení žen v dozorčích radách firem.

Kromě happeningu probíhá o víkendu v Praze i Brně řada dalších akcí vztahujících se k genderové rovnosti a právům žen pod názvem „Oslavte s námi MDŽ jinak“.

ČESKÁ ŽENSKÁ LOBBY je síť organizací, které hájí práva žen v České republice: Aliance žen s rakovinou prsu, APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství, Asociace podnikatelek a manažerek ČR, Business and Professional Women ČR, Česká asociace dul, Český helsinský výbor, Česká konfederace porodních asistentek, Český svaz žen, Evropská kontaktní skupina, Fórum 50 %, Gender Studies, Genderová studia FSS MU, Genderové informační centrum Nora, Hnutí za aktivní mateřství, Klub K2, Manushe, Moravská unie žen, Národní kontaktní centrum - ženy a věda (SOÚ AV ČR), NESEHNUTÍ Brno, Oddělení Gender & sociologie (SOÚ AV ČR), Otevřená společnost, Pomoc v nouzi, o.p.s., Porodní dům U čápa, proFem, Rodinné centrum Pexeso, ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy, Unie porodních asistentek, Ženský web

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…