České aerolinie uvolní pravidla pro používání malých přenosných elektronických zařízení na palubách letadel

05.04.2014 12:20

Od začátku letošní letní sezóny České aerolinie uvolní pravidla pro používání přenosných elektronických zařízení na palubách letadel společnosti. Od neděle 30. března budou mít cestující nově možnost používat i během pojíždění, startů a přistání všechna malá elektronická zařízení, která lze bezpečně držet v ruce nebo odložit do kapsy. Podmínkou je přepnutí přístrojů do režimu „Letadlo/Flight Safe“.

České aerolinie uvolní pravidla pro používání malých přenosných elektronických zařízení na palubách letadel
Foto: Archiv
Popisek: Letadlo CK Fischer

Uvolnění pravidel pro používání i během pojíždění, startů a přistání na letech Českých aerolinií se týká všech malých elektronických zařízení, jako jsou mobilní nebo chytré telefony, tablety, čtečky knih apod., která lze bezpečně držet v ruce nebo je uložit do kapsy sedadla. Příslušenství přístrojů, např. sluchátka, nesmí blokovat uličku letadla a během bezpečnostních instrukcí před odletem by je cestující neměli používat. Po uzavření vstupních dveří letadla musí být všechny elektronické přístroje přepnuty do módu „Letadlo“ nebo „Flight Safe“. Starší zařízení nebo ty přístroje, které vysílají a přijímají elektronický signál a nejsou vybaveny aktivním módem „Letadlo/Flight Safe“, musí zůstat vypnuty během celého letu.

Přístroje, které nevysílají ani nepřijímají elektronický signál (hry, hudební či DVD přehrávače, fotoaparáty nebo kamery a další), a které lze bezpečně držet v ruce, mohou cestující používat během celého letu, tj. včetně pojíždění, vzletů a přistání.

U notebooků se doposud platná pravidla nemění. Tyto přístroje mohou cestující na palubě používat až do zavření vstupních dveří do letadla. Poté musí být tato zařízení vypnuta a bezpečně uložena do schrán pro příruční zavazadla nebo pod sedadlo. Notebooky lze opět používat až během cestovního letu (ve fázi po dokončení vzletu a před zahájením klesání na přistání) v režimu „Letadlo/Flight Safe“ nebo s vypnutým zařízením WiFi.

Cestující sedící na sedadlech u nouzových východů nesmí používat z bezpečnostních důvodů žádná elektronická zařízení během pojíždění, vzletů nebo přistání.

„České aerolinie uvolněním pravidel pro používání elektronických zařízení na palubách letadel reagují na změny, které na sklonku minulého roku oznámila EASA – Evropská agentura pro bezpečnost v letectví. České aerolinie se snaží v této oblasti přistupovat proklientsky, uvolnit maximum pravidel a nařízení a nabídnout cestujícím co největší komfort. Na druhou stranu bezpečnost cestujících zůstává pro společnost naprostou prioritou. Nová pravidla pro používání elektronických zařízení, jež České aerolinie zavádí, odpovídají svým rozsahem standardům, které postupně aplikují i ostatní letečtí dopravci v Evropě,“ doplnil Martin Štolba, výkonný ředitel Českých aerolinií pro Provoz.

České aerolinie jako vlajkový letecký dopravce České republiky zajišťují spojení z Prahy, a také přes Prahu do významných destinací v Evropě, Zakavkazsku či Asii. Ve spolupráci se svými partnery bude nabízet v nadcházející letní sezóně 2014 spojení do celkem 126 destinací v 50 zemích světa.

České aerolinie jsou od července 2012 součástí skupiny Český aeroholding, který je majoritním akcionářem společnosti. Novým strategickým partnerem a akcionářem Českých aerolinií se v roce 2013 stala společnost Korean Air, jeden z největších a nejvýznamnějších světových leteckých dopravců.

Od roku 2001 jsou České aerolinie členem letecké aliance SkyTeam. Dvacet členů aliance ročně přepraví 588 milionů cestujících, kteří mohou denně využít více než 15 700 letů do 1064 destinací ve 178 zemích světa. www.skyteam.com / www.facebook.com/skyteam / www.youtube.com/user/skyteam

České aerolinie jsou držiteli certifikátu podle standardu ISO 14001 (ochrana životního prostředí) a certifikátu podle požadavků IOSA (IATA Operational Safety Audit) představujících nejpokročilejší bezpečnostní standardy v letecké dopravě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…