České aerolinie vloni dosáhly provozní zisk 250 milionů korun

16.03.2016 9:41

České aerolinie dosáhly za rok 2015 provozní zisk ve výši 250 milionů korun podle neauditovaných výsledků hospodaření. Ve srovnání s rokem 2014, ve kterém společnost skončila v provozní ztrátě 598 milionů korun, se jedná o zlepšení o téměř 850 milionů korun.

České aerolinie vloni dosáhly provozní zisk 250 milionů korun
Foto: ČSA
Popisek: ČSA

Celkový výsledek hospodaření za rok 2015 skončil pro ČSA ziskem ve výši 223 milionů korun, o rok dříve společnost zaznamenala ztrátu ve výši 631 milionů korun.

„Na zlepšení hospodaření ČSA se největší měrou, ve výši zhruba 630 milionů korun, podílely opatření dle restrukturalizačního plánu, především snížení kapacity flotily o 6 airbusů A320, vyšší utilizace letadel, snížení počtu zaměstnanců na potřebnou úroveň či snížení provozních nákladů. Zjednodušení obchodního modelu a přechod na jednosměrnou strukturu tarifů či zúžení cenového rozpětí letenek v konečném důsledku vedly k meziročně vyššímu průměrnému výnosu z prodaných letenek a lepší obsazenosti,“ řekl Jozef Sinčák, předseda představenstva Českých aerolinií a dodal: „Mezi další faktory, které významně přispěly ke zlepšení hospodaření, patří nové projekty, např. provoz pro jiné dopravce v Indii a Saudské Arábii nebo prodej dodatečných služeb.“

Nízké ceny paliva v součtu s posilujícím kurzem dolaru vůči koruně se do zlepšení hospodaření pozitivně promítly částkou 272 milionů korun, která představuje úsporu 3 procent z celkových nákladů společnosti. Prodejem třech starých a vyřazených boeingů 737-500 získaly ČSA dalších zhruba 100 milionů korun. Naopak, 180 milionů korun představují mimořádné náklady na náhradu poškozeného motoru z letounu OK-MEK.

„Pro letošní rok plánujeme provozní zisk 180 milionů korun, pokud průměrná cena ropy letos nepřekročí úroveň 50 dolarů za barel a současně kurz dolaru vůči koruně zůstane přibližně stejný jako dnes,“ dodal Jozef Sinčák.

Přepravní výsledky Českých aerolinií za rok 2015

České aerolinie v loňském roce přepravily na svých linkách celkem 2,01 milionů cestujících při flotile 16 letadel. O rok dříve přepravily 2,27 milionů cestujících s flotilou čítající 23 letadel. Další statisíce cestujících přepravily ČSA na letech pro jiné letecké společnosti, kterým pronajímaly svá letadla. Počet nabízených sedačkokilometrů (ASK) meziročně klesl o 25 %, ale vzrostla průměrná obsazenost o 5 procentních bodů ze 67 % na 72 %.

„V letošním roce plánujeme mírný nárůst provozu a připravujeme zahájení několika nových linek, například do Helsinek, Birminghamu, Záhřebu, Skopje, Pisy, na Maltu nebo do Oděsy. Na pokrytí navýšení provozu v hlavní letní sezóně si ČSA na 6 měsíců pronajmou na ACMI bázi jeden letoun Boeing 737-400 a flotilu společnosti rozšíří také jeden letoun ATR 72 na operativní leasing,“ doplnil Jozef Sinčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…