České bitevníky podporují obranu NATO v Litvě

15.07.2015 21:15

České zástupce mezinárodního leteckého cvičení Baltic Eye čeká sice ještě jeden letový den a přelet letounů a pozemního personálu zpět na čáslavskou základnu, ale už teď se dá hovořit o velmi úspěšném dvoustranném leteckém cvičení. V rámci něj odlétali čeští piloti skoro 150 hodin bez jediné technické závady a ke spokojenosti nejen českých zástupců, ale i zástupců litevských, norských a italských vzdušných sil.

České bitevníky podporují obranu NATO v Litvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrtulník Mi-171.

V pondělí 29. června odletěla čtveřice letounů L-159 ALCA na mezinárodní letecké cvičení na základnu Šiauliai. Cvičení Baltic Eye započalo hned druhým dnem, jedná se o česko-litevské cvičení, kterého se účastní i členské státy NATO, které momentálně plní úkoly Air Policingu ve vzdušném prostoru státu, který nedisponuje vlastním nadzvukovým letectvem. Cvičení je primárně určeno k výcviku litevských letovodů z naváděcího střediska zabezpečujícího hotovostní letouny NATO působících v rámci Protivzdušné a protiletadlové obrany NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defence System) na území Litvy. Součástí cvičení je také i výcvik předsunutých leteckých návodčích (FAC - Forward Air Controler). Čáslavští piloti tak významně přispívají k udržení schopností litevských vzdušných sil. Demonstruje se tak také síla a odhodlání aliančních států ke společné obraně.

Od úterý 30. června létají piloti českých lehkých bitevníků 4 mise denně, které trvají přibližně hodinu a půl. Dvojice letounů L-159 ALCA se tak neustále střídají ve vzdušném prostoru pobaltského státu. Jeden den v týdnu je neletový, neznamená to však v žádném případě volno pro pilotní ani technický personál. „V sobotu 4. července jsme navštívili Litevské centrum záchrany na moři, kde nám byla představena služba SAR (Search and Rescue) v místních podmínkách,“ prozradil podplukovník Jakub Štefánek ze Vzdušných sil Armády České republiky.

Cvičné hotovostní zásahy a letecké souboje

„V pondělí 6. července jsme provedli průlet nad hlavním městem Vilnius ve formaci společně s dvěma norskými letouny F-16 a dvěma Eurofighter Typhoon italských vzdušných sil v rámci oslav litevského státního svátku,“ prozradil mjr. Denis Dúbravčík, zástupce velitele 212. taktické letky, která na čáslavské základně provozuje jednomístné Alky.

„V rámci výcviku provádíme cvičné hotovostní zásahy a letecké souboje letounů 1 versus 1, 2 versus 1 a 2 versus 2 s letouny hotovostního systému NATO. I proto součástí našeho vybavení jsou cvičné střely CATM-9M (Captive Air Training Missile),“ vysvětlil podplukovník Štefánek a dodal: „Cvičení má svou historii. Již od roku 2007 naše alky pravidelně podporují spojeneckou misi Baltic Air Policing. Zítra nás čeká poslední letová mise a návrat čtyř strojů a čtyř desítek vojáků zpět do České republiky. Již teď ale víme, že cvičení splnilo očekávání. Skvělou práci odvedli i naši technici a pozemní personál. Letecká technika předvedla svou spolehlivost a v intenzivním třítýdenním nasazení jsme zvládli všechny naplánované mise bez technických problémů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…