České dráhy: Nejmodernější technologie ve vlacích. Zdraví cestujících chrání speciální nanonástřik

21.04.2020 7:34

V Moravskoslezském kraji byla dokončena první fáze pilotního projektu, na kterém spolupracují České dráhy, Moravskoslezský kraj, společnost NanoZone a Zdravotní ústav Ostrava.

České dráhy: Nejmodernější technologie ve vlacích. Zdraví cestujících chrání speciální nanonástřik
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Cíl je jediný: díky speciálnímu nanonástřiku snížit na minimum výskyt virů a bakterií v interiéru vlaku. Projekt byl plánován již před pandemií nového koronaviru, s jejím příchodem se ale jeho realizace urychlila. V další fázi bude probíhat vyhodnocování celého projektu.

S aplikací nanonástřiku začala firma 20. března a poslední jednotka byla ošetřena 16. dubna. V průběhu necelého měsíce tak byla ochranná vrstva aplikována do celkem 11 souprav – devíti jednotek CityElefant 471 a dvou jednotek RegioPanter 650. Cestující se těmito vlaky svezou na tratích 321 Český Těšín – Opava, 271 a 320 – od Suchdola nad Odrou až po Mosty u Jablukova. Dohromady nyní jednotky ošetřené nanonástřikem zajišťují v Moravskoslezském kraji cca 100 spojů denně.

Vlaky Českých drah procházejí standardně důkladným úklidem, dezinfekcí a ozonizací. Nanonástřik je unikátní v tom, že se jedná o trvalou ochranu, ve vlacích by měla po dobu minimálně tří let chránit cestující před mikroorganismy. V interiéru vozidla je nástřik neviditelný a velmi rychlá a nenáročná byla i jeho aplikace. Jednotky byly ošetřeny v době jejich čištění. Poté, co byl pravidelný úklid dokončen, následovala aplikace nanonástřiku, každá jednotka zabrala zhruba 4 hodiny. Prakticky okamžitě pak mohl vlak vyjet znovu do provozu.

Nyní bude firma NanoZone provádět monitoring hygienické čistoty ošetřených povrchů. Pravidelně bude ve vlacích odebírat a vyhodnocovat vzorky také Zdravotní ústav Ostrava.

Garantem projektu je Moravskoslezský kraj, který také uhradil náklady ve výši zhruba dvou milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

16:13 Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná…