České dráhy: V sobotu vyjede historický vlak z Lužné u Rakovníka do Kralovic

31.07.2020 7:34

V sobotu 1. srpna se mohou milovníci železnice svézt historickým vlakem z Lužné u Rakovníka do Kralovic, kde bude pro návštěvníky připravený doprovodný program. V čele vlaku pojede motorová lokomotiva T 436.0139 „Hektor“, která se vyráběla v tehdejší lokomotivce ČKD v Praze Libni na přelomu 50. a 60. let.

České dráhy: V sobotu vyjede historický vlak z Lužné u Rakovníka do Kralovic
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Kromě prohlídky železničního muzea ČD v Lužné u Rakovníka se mohou zájemci první srpnovou sobotu také svézt historickým vlakem. Ten vyjede z Lužné u Rakovníka v 10:40 hod. a přes stanice Rakovník, Lubná, Zavidov a Čistá dojede ve 12:19 hod. do cílové stanice Kralovice u Rakovníka. Na zpáteční cestu se pak vlak vydá po stejné trase z Kralovic v 15:30 hod. a do Lužné u Rakovníka dorazí v 17 hod.

Lokomotiva „Hektor“ patří mezi první úspěšné motorové lokomotivy, které na přelomu na začátku 60. let minulého století začaly nahrazovat parní lokomotivy. Byly určené pro posun a lehkou traťovou službu. Dopravovaly například manipulační vlaky a na některých tratích vozily také osobní spoje. V běžném provozu u nás tyto lokomotivy dosloužily v 90. letech minulého století a nyní se s nimi lze setkat v muzeích a při nostalgických a zážitkových jízdách. Vlak bude složen z historických vozů, tzv. dřeváků, kde sedí cestující na obyčejných dřevěných lavicích. Celý vlak tak navozuje atmosféru cestování před 60 lety.

Na nádraží v Kralovicích bude pro návštěvníky připraven doprovodný program. Ve stanici bude k vidění výstava o historii tratě Rakovník – Mladotice a prezentace projektu prodloužení tratě z Kralovic do Mariánské Týnice. Chybět nebude stánek se suvenýry a literaturou se železniční tematikou ani stánek s občerstvením.

Zájemci si mohou v Kralovicích prohlédnout kostel sv. Petra a Pavla, v jehož kryptě se nacházejí mumie. Svatyně bude otevřena od 12:30 do 15:00 hod. a k dispozici bude i průvodce. Ve 2,5 km vzdálené Mariánské Týnici lze navštívit Muzeum a galerii severního Plzeňska. Po předložení jízdenky z historického vlaku získají návštěvníci slevu na vstupném.

Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka je o prázdninách otevřeno sedm dní v týdnu od 9:30 do 17:00 hod. Jeho expozice představuje vývoj železniční dopravy od 19. století po nedávnou minulost. Zblízka si lze prohlédnout desítky parních, motorových i elektrických lokomotiv, úzkorozchodná vozidla a vozidla průmyslových drah, návěstidla a mnoho dalších artefaktů a technických celků železniční techniky. V areálu jsou vystaveny legendy, jako jsou lokomotivy s přezdívkami „Kafemlejnek“, „Všudybylka“, „Kremák“, „Sergej“, „Bardotka“ a mnoho dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…