České dráhy chtějí modernizovat patrové vozy

12.02.2015 15:46

České dráhy vyhlásily nadlimitní veřejnou zakázku na modernizaci 12 patrových vozů řady Bmto. Patrové vozy prodělají podstatnou „omlazovací kůru“, po které budou nasazeny především v rámci Pražské integrované dopravy. Po jejich uvedení do provozu se předpokládá ukončení pravidelného provozu starších elektrických jednotek řady 451 a 452, tzv. pantografů nebo také „žabotlam“.

České dráhy chtějí modernizovat patrové vozy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Patrové vozy dnes využívané například na víkendových vlacích Posázavského pacifiku čeká významná proměna. Kompletně bude opraven interiér vozu a sedačky dostanou nové textilní čalounění v barvách Českých drah. Proti přímému slunci v horním podlaží se sklopenými okny ve střeše budou chránit nové žaluzie. Osvětlení má být řešeno novými tělesy integrovanými do stropu. Zcela nově má být řešeno WC, které bude moderní s uzavřeným systémem podobně, jako je tomu ve zcela nových soupravách. Nově tak bude možné používat WC i při pobytu vlaku ve stanici.   

Podstatné vylepšení je připraveno v oblasti informačního systému a doplňkových služeb pro cestující. V interiéru má být instalováno 8 LCD displejů, které budou cestující informovat směru a průběhu jízdy vlaku i o následujících zastávkách. Nové elektronické tabule s informacemi o směru jízdy vlaku bude instalované také na vnějších bocích vlaků. Úplnou novinkou je umístění dvacítky zásuvek 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících. Vozy budou vybaveny také Wi-Fi připojením k internetu. Ve vozech bude upraven také prostor pro uložení 8 jízdních kol.

Úplnou rekonstrukcí projedou také dveře vozů, které mají být nově ovládány tlačítky, budou za jízdy blokované a mají umožnit tzv. selektivní odblokování při zastavení vlaku v zastávce. To vyloučí výstup cestujících mimo nástupiště a zvýší se tak jejich bezpečnost.

Vůz bude nově vybaven řadou dalších technických zařízení, například centrálním zdrojem energie (CZE) nebo 18žilovým vedením pro provoz ve vratných soupravách. Předpokládá se, vozy budou řazeny do souprav s řídicími vozy a lokomotivami, které umožňují provoz vratných souprav.

Modernizované vozy jsou určeny pro provoz v Praze a ve Středočeském kraji v rámci Pražské integrované dopravy. Umožní odstavení starších elektrických jednotek řady 451 / 452, tzv. pantografů nebo „žabotlam“, z pravidelného provozu. Navíc dojde k navýšení přepravní kapacity vlaků Pražské integrované dopravy. Tu využívá denně kolem sto tisíc cestujících a zájem o cestování vlakem v pražské aglomeraci neustále roste. 

České dráhy předpokládají cenu kontraktu okolo 120 mil. Kč a termín dodání 1 rok od podpisu smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…