České dráhy kvůli prodlouženému víkendu vyšlou desítky mimořádných posilových vozů

14.11.2017 22:30

Desítky posilových vozů, které dohromady nabídnou několik tisíc míst k sezení, zařadí České dráhy do svých spojů od středy 15. listopadu až do pondělí 20. listopadu. Posilovat se bude hlavně tam, kde bude velký zájem o rezervace míst, proto společnost doporučuje rezervaci míst v dostatečném předstihu, nejlépe alespoň dva dny, aby bylo možné spoje posílit o další vozy.

České dráhy kvůli prodlouženému víkendu vyšlou desítky mimořádných posilových vozů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Nejvíce posil pojede tradičně z Prahy na Moravu a zpět. Zde bude o prodlouženém víkendu nasazeno dohromady 40 posilových vozů. Dvě desítky posilových vozů vyjedou během víkendu také na tratích mezi Prahou a Českými Budějovicemi nebo Prahou a Plzní. Dalšími vozy jsou posilovány i linky mezi Brnem a Bohumínem a do dalších míst. České dráhy tak během celého prodlouženého víkendu nabídnou nejméně 4 a půl tisíce mimořádných míst navíc.

Kromě těchto dopředu zařazených posilových vozů budou mít České dráhy připravené také další vozy pro operativní posilování vlaků. Ty budou soustředěny hlavně v uzlech v Praze, Brně, Olomouci a Bohumíně. Tyto vozy bude možné operativně připojit podle vytížení jednotlivých vlaků.

Při posilování spojů dopředu se bude dopravce u vlaků zařazených v rezervačním systému ČD řídit především množstvím rezervací v jednotlivých spojích, proto všem doporučujeme včasnou rezervaci místa, a to alespoň dva, nejpozději však jeden den dopředu. Údaje o vydaných rezervacích pomáhají dispečerům Českých drah při rozhodování o posile jednotlivých vlaků. U vlaků, které jsou zařazeny v rezervačních systémech zahraničních partnerů je posilování souprav problematické, protože informace o prodeji rezervací až na výjimky nejsou ze zahraničí k dispozici. Soupravy tak mohou být posilovány pouze ve vhodných nácestných stanicích (v závislosti na dostupnosti vozů, technologickckých podmínkách stanice atd.).

České dráhy tradičně posílí nejvíce vlaků z Prahy na Moravu, například směrem na Ostravu, Valašsko nebo do Brna, více vozů ale povezou i vlaky do Českých Budějovic, Plzně, Chebunebo mezi Brnem a Ostravou. Celkem tak bude vypraveno několik desítek posilových vozů s nabídkou několika tisíc dodatečných míst k sezení.

Cestujícím zároveň doporučujeme včasný nákup jízdenek. Jízdenky je možné zakoupit také na e-shopu Českých drah bez čekání ve frontě u pokladen. Při plánovaní cesty a samotné cestě doporučujeme využít spoje mimo přepravní špičku a doporučujeme využít také kapacitu celé soupravy včetně vozů na začátku a konci vlaku. Především u velmi dlouhých souprav mohou být vozy ve střední části přeplněné, zatímco vozy na začátku a konci vlaku zůstávají obsazeny méně.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…