České dráhy mají téměř 600 bezbariérových jednotek a vozů

17.01.2014 11:30

České dráhy provozují již téměř 600 jednotek a vozů, které jsou přístupné pro vozíčkáře. V loňském roce se rozšířily bezbariérové soupravy hlavně v souvislosti s dodávkou zcela nových klimatizovaných a nízkopodlažních souprav RegioPanter a RegioShark. Díky tomu mohly České dráhy zvýšit počet bezbariérových spojů v JŘ 2014 již na 4 404 spojů.

České dráhy mají téměř 600 bezbariérových jednotek a vozů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Bezbariérové jednotky a vozy jsou vybaveny speciálně upravenými místy pro umístění vozíku cestujícího. Na těchto místech jsou buď sklopné sedačky pro ostatní cestující, nebo jsou sedačky zcela odstraněny, aby měl vozíčkář potřebný prostor pro svůj pohyb. Součástí vozidel jsou standardně bezbariérové toalety.

České dráhy disponují dvěma základními skupinami vozidel, která jsou přístupná pro vozíčkáře. Jednou z těchto skupin jsou nízkopodlažní vozidla, kterých je více než 400. Jedná se o elektrické a motorové jednotky s výškou podlahy nástupního prostoru ve výši moderních vysokých nástupišť, tedy cca 550 mm nad kolejnicí. Pro nástup a výstup vozíčkáře do těchto vozidel je nutné překonat jen několikacentimetrovou mezeru mezi nástupištěm a podlahou vozidla. Díky tomu v mnoha případech cestující vozíčkář ani nepotřebuje asistenci dopravce a nemusí svou cestu předhlašovat. Počet nízkopodlažních souprav v České republice je vysoký i ve srovnání se zahraničím. Například v Rakousku disponují dráhy přibližně třemi stovkami takových jednotek a na Slovensku jich mají všichni dopravci dohromady jen kolem 60 kusů.

Další skupinu o téměř 200 vozidlech tvoří vozy s podlahou v klasické výšce a nástup, resp. výstup, je zajištěn prostřednictvím plošin, které jsou buď přímo součástí vozu, nebo se využívají mobilní plošiny na nástupištích.    

České dráhy budou pokračovat v zavádění bezbariérových souprav také v letošním roce, kdy uvedou do provozu jednotky Railjet na mezistátní lince Praha – Brno – Wien – Graz a RegioPanter v Jihomoravském kraji.      

Zájem vozíčkářů o cestování vlakem prudce roste

Vysoké tempo odstraňování bariér u spojů Českých drah i fakt, že České dráhy jsou dnes zřejmě jediný dopravce v České republice, který nabízí široké možnosti meziměstského cestování vozíčkářů, stojí za rychle rostoucí poptávkou po těchto službách. Zatímco v roce 2009 bylo na centrální úrovni evidováno 933 přeprav, v roce 2011 to bylo 1 962 cest a v roce 2013 to bylo již 2 851 přeprav. Tyto údaje nezahrnují objednávky přeprav vozíčkářů na regionální úrovni a přepravy vozíčkářů bez objednání. Díky zavádění nových nízkopodlažních vlaků a modernizaci řady stanic a zastávek, je totiž cestování pro vozíčkáře stále snadnější a při svých cestách často nemusí vyžadovat asistenci dopravce. Podle odhadu specialistů Českých drah tak může v současnosti ročně využívat spoje Českých drah kolem 5 000 vozíčkářů.

Vozíčkáři mají jednoduchou možnost plánování své cesty. Spoje, ve kterých je garantovaná přeprava vozíčkářů, jsou v jízdním řádu označeny příslušným piktogramem. Na webových stránkách ČD lze využít také vyhledávač spojení, ve kterém lze zadat jako podmínku pro vyhledání spojení cestování na invalidním vozíku. Vyhledávač pak nabídne pouze bezbariérové spoje. Na internetových stránkách ČD www.cd.cz mají vozíčkáři k dispozici i další podrobné informace o podmínkách přepravy, přístupnosti stanic a typech bezbariérových vozů. ČD nyní vylepšují i možnost objednávky přepravy prostřednictvím internetu.

reklama

autor: České dráhy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…