České dráhy se budou podílet na dopravě návštěvníků do Olympijského parku RIO-LIPNO

04.08.2016 7:32

Olympijský park Rio-Lipno 2016 očekává návštěvu desítky tisíc návštěvníků. Vlaková doprava bude pro značnou část z nich možností, jak se ke sportovištím dostat. Ve dnech 4. – 23. srpna se proto změní jízdní řád na tratích České Budějovice – Černý Kříž a Lipno nad Vltavou – Rybník.

České dráhy se budou podílet na dopravě návštěvníků do Olympijského parku RIO-LIPNO
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Vzhledem k avizovanému zájmu veřejnosti lze předpokládat složitou dopravní situaci na silnicích v Lipně nad Vltavou a okolí. Očekáváme proto výrazný nárůst zájmu o vlakovou dopravu, a to v řádech desítek tisíc cestujících. V době konání olympijského parku jsme na základě požadavků České olympijské a Jihočeského kraje upravili jízdní řády a posílili spoje vlakové dopravy. Zároveň jsme přizpůsobili jízdní řády ČD Busů,“ uvedl Jiří Kafka, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Českých Budějovicích a upřesnil: „Na trati České Budějovice – Rybník a Rybník – Lipno nad Vltavou pojede od 4. do 22. srpna denně posilový spoj s odjezdem z Budějovic v 9:07 hod. Tento spoj doplní v pátek, sobotu a neděli další posilový spoj s odjezdem v 11:11 hod.“

Na trati Rybník – Lipno nad Vltavou některé spoje skončí ve Vyšším Brodě klášteře, odkud pak do Lipna nad Vltavou pojedou taktové vlaky: od pondělí do čtvrtka v hodinovém taktu, od pátku do neděle v 35 minutovém taktu.

Na trati České Budějovice – Černý Kříž bude v době konání olympijského parku zaveden do Nové Pece také jeden pár posilových vlaků s odjezdem z Českých Budějovic v 9:23, který zastaví jen v Českém Krumlově a pak dále ve stanicích zahrnutých do olympijského parku. Doprava mezi stanicemi Nová Pec a Černá v Pošumaví bude posílena na hodinový interval. V Černé v Pošumaví je možné přestoupit na návazné ČD Busy do Lipna nad Vltavou.

Ve všech vlacích a ČD Busech platí tarif ČD a pro návštěvníky olympijského Parku Rio-Lipno 2016, kteří budou označeni identifikačním páskem nebo budou držitelem Lipno.Card (ve všech modifikacích), bude přeprava v úsecích Vyšší Brod klášter – Lipno nad Vltavou a Nová Pec – Černá v Pošumaví, včetně návazných ČD Busů, zdarma.

Na spojích České Budějovice – Rybník České dráhy zařadí na posilové spoje patrové vozy a lokomotivy „Žehlička“, z Českých Budějovic do Nové Pece spoje zajistí lokomotiva "Brejlovec" a tři vozy Bdt, z Rybníka do Vyššího Brodu Kláštera, resp. Lipna nad Vltavou bude na spojích lokomotiva „Žehlička“ a patrové vozy.
Poprvé se v jízdním řádu na trati 195 a 196 objeví piktogram lodě. U spojů, kde je symbol lodě, České dráhy zařadí do vlaků speciální vůz Ds, který bude přepravovat lodě a rafty.

Lipenská přehrada je největší vodní plochou v Česku a letní olympijské hry se na vodě odehrávají z velké části. Je to tradiční lokalita, kam lidé jezdí i za dalšími druhy sportu, ať už je to cyklistika, in-line bruslení nebo běh. Olympijský park v maximální možné míře využije už vybudovanou sportovní infrastrukturu. V Lipně nad Vltavou a v blízkých obcích je k dispozici více jak kilometrová vybavená pláž, pobřežní promenáda, marina, trať na divokou vodu i rychlostní kanoistiku, běžecké i cyklo a in-line stezky, bike park, fotbalová hřiště, atletický ovál s doskočišti, sportovní střelnice. Jachting, surfing a kiting se budou odehrávat v ráji českých jachtařů v Černé v Pošumaví. Vodácké sporty spojené s divokou vodou (kanoistika a rafting) se představí na kanálu v Loučovicích pod Lipenskou přehradou. Sportovat se bude i ve Frymburku, Přední Výtoni nebo v Kobylnici.

Jízdní řád vlaků ČD do Olympijského parku Rio–Lipno (platí 4. – 22. 8. 2016) 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…