České dráhy testují bezhotovostní platby ve vlacích

09.12.2015 12:31 | Zprávy

České dráhy zahájily testování bezhotovostní platby při nákupu jízdenek přímo ve vlaku. Testování provádějí průvodčí ze stanic Cheb, Olomouc a Břeclav ve vybraných dálkových vlacích, například na tratích Praha – Břeclav, Praha – Cheb, Cheb – Ostrava nebo Brno - Šumperk. Zkoušky probíhají na 10 platebních terminálech karet dvou různých typů.

České dráhy testují bezhotovostní platby ve vlacích
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Mobilní terminály typu Ingenico iCMP nebo Ingenico iSMP spolupracují s přenosnými osobními pokladnami POP IT – 9000. V těchto terminálech je možné platit kartami Mastercard, VISA, DinersClub, JCB a American Express. Jsou vybaveny pro příjem karet jak bezkontaktně, tak pro přenos dat z čipu nebo z magnetického proužku. Výhodou testovaných terminálů je možnost pracovat také v režimu off-line, kdy je umožněna transakce kartou bez potřeby komunikace s bankou až do částky 990 Kč. Vzhledem k tomu, že průměrná cena jízdenky hrazená ve vlaku se pohybuje okolo 120 Kč, umožní tyto terminály odbavení většiny zákazníků i v místech, kde není dostatečné pokrytí mobilním signálem pro on-line komunikaci s bankou.

České dráhy chtějí v rámci testovacího provozu získat praktické zkušenosti s možností hradit jízdenky platební kartou přímo ve vlaku. Mimo jiné se zaměříme na rychlost odbavení, kvalitu a rychlost komunikace mezi mobilním zařízením ve vlaku a pevnými zařízeními atp. V případě úspěšného testování by mohla být v příštích letech zavedena možnost platit za jízdenky prodané ve vybrané síti vlaků bezhotovostně platební kartou.

České dráhy akceptují platební karty při nákupu jízdenek již na 421 pokladních přepážkách v 255 železničních stanicích. Platební kartou lze hradit také nákupy na eShopu Českých drah včetně jeho mobilní verze dostupné přes mobilní telefony. Ročně realizují České dráhy bezhotovostní prodej jízdenek v objemu asi 2 miliardy korun, což představuje přibližně třetinu transakcí, a zájem o bezhotovostní nákup jízdenek stále roste.    

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.