České dráhy upraví restaurační vozy na bistrovozy a zmodernizují lůžkové vagóny

25.08.2016 19:34

České dráhy vyhlásily dvě veřejné zakázky na úpravu a modernizaci vozů speciální stavby. Z devíti klasických restauračních vozů vzniknou kombinované vozy 1. třídy s bistrem a obnovou interiéru projde také devět lůžkových vozů.

České dráhy upraví restaurační vozy na bistrovozy a zmodernizují lůžkové vagóny
Foto: red
Popisek: ČD - logo

S cílem zvýšit efektivitu provozu a zajistit rozsáhlé gastronomické služby v co nejvíce spojích se České dráhy rozhodly upravit devět restauračních vozů WRmee na kombinované vozy 1. třídy s kuchyní a bistrem (ARmpee). Při úpravě interiéru bude v místech současné jídelny zřízen velkoprostorový oddíl s 22 místy 1. třídy.

Podle uspořádání míst budou u sedadel k dispozici sklopné stolky nebo rozkládací stoly mezi sedačkami. Vůz bude vybaven elektronickým audiovizuálním informačním systémem včetně elektronického označení rezervací. Cestující budou mít k dispozici také elektrické zásuvky 230 V pro napájení přenosné elektroniky a Wi-Fi připojení k internetu. Oddíl pro cestující bude vybaven dostatečně velkými policemi na zavazadla.

Úpravou projde také kuchyně a oddíl bistra, ve kterém se zvýší počet míst k sezení ze současných 7 na 15 v novém uspořádání. Vznikne tak zázemí, které bude možné využít pro obsluhu a nabídku jídel a nápojů na místa cestujících v 1. třídě (servis na místo) a pro minibar obsluhující vozy 2. třídy.

Dodavatel úpravy vozů, vybraný jednacím řízením s uveřejněním, musí celou modernizaci včetně schválení úprav u Drážního úřadu dokončit do 12 měsíců od podpisu kontraktu. České dráhy předpokládají náklady na modernizaci ve výši 63 milionů Kč.

Lůžkové vozy dostanou nový interiér

Druhá veřejná zakázka (jednací řízení s uveřejněním) má zajistit modernizaci interiéru devíti lůžkových vozů řady WLABmee. Obnovou projde obložení stěn, lůžka, okenní rolety, renovováno bude WC a sprcha, u oddílů 8 a 9 a také 10 a 11 budou vytvořeny nové stěny s možností vytvořit průchod a cestujícím nabídnout větší rodinný oddíl až pro 6 osob. Celkovou přestavbou projde „umyvadlový koutek“ v každém oddíle cestujících. V celém voze budou dosazeny také nové koberce a zlepšeno odhlučnění. V oddíle průvodce bude instalována nová lednice a mikrovlnná trouba, což umožní doplnit servis nabízený cestujícím na palubě lůžkového vozu. Vozy budou osazeny novými předsuvnými dveřmi, u kterých bude možné zajistit blokování od rozjezdu vlaku (od 0 km/h) a selektivní odblokování pro jejich otevření pouze na straně nástupiště. Předpokládaná výše investice je 54 milionů Kč a doba realizace bude 12 měsíců od podpisu smlouvy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…