České dráhy vyhlásí zakázky na desítky nových vozidel

09.11.2017 7:33

Sedm veřejných zakázek na dodávky desítek nových vozidel chtějí nejlépe ještě do konce roku vyhlásit České dráhy. Celkem budou poptávat přes 160 vozidel pro dálkovou a regionální dopravu v předpokládané hodnotě kolem 20 miliard korun.

České dráhy vyhlásí zakázky na desítky nových vozidel
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Záměr managementu již schválila dozorčí rada i řídicí výbor. S vítězi soutěží dopravce podepíše rámcové smlouvy a vozidla odebere pouze v případě, že na jejich nákup získá část prostředků z operačního programu OPD II, nebo se s objednateli dohodne na úhradě nákladů spojených s jejich nasazením.

„V rámci sedmi veřejných zakázek budeme hledat výrobce 90 vozů a 31 elektrických jednotek pro dálkovou dopravu, 30 elektrických a 8 motorových jednotek pro regionální dopravu a 5 netrakčních push-pull souprav pro regionální dopravu,“ upřesňuje Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.

České dráhy v současné době řeší obchodní model po roce 2019, kdy jim skončí část dlouhodobých kontraktů s kraji a se státem. Počet poptávaných vozidel přitom vychází z jednání s jednotlivými kraji a ze zveřejněných záměrů Ministerstva dopravy ČR v rámci otevírání trhu v dálkové dopravě.

„Pokud chceme uspět v konkurenčním boji, musíme se na plnění přání objednatelů, včas připravit. Díky rámcovým smlouvám budeme mít již předem vybrané dodavatele, a když získáme smlouvy, můžeme rovnou zadat výrobu nových vozidel. Ušetříme tak čas a vyšší kvalitu poskytneme zákazníkům o to dříve. Zároveň budeme schopní čerpat dotační prostředky z OPD II určené pro obnovu vozidlového parku v regionální dopravě. Na spolufinancování nákupu jsme samozřejmě připraveni,“ doplňuje Miroslav Kupec, člen představenstva ČD odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…