České dráhy vypraví parní expres na velikonoční jarmark na Křivoklátě, pára pojede o Velikonocích také z Lužné u Rakovníka do Stochova

19.04.2019 11:54

Milovníci železniční nostalgie mohou o Velikonocích vyrazit parním expresem na hrad Křivoklát. V rámci akce „Knížecí Velikonoce na Křivoklátě“ budou vypraveny dva expresy, a to v sobotu 20. a v neděli 21. dubna.

České dráhy vypraví parní expres na velikonoční jarmark na Křivoklátě, pára pojede o Velikonocích také z Lužné u Rakovníka do Stochova
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Vlak bude oba dva dny začínat na Smíchově, v souvislosti s výlukami pojede netradičně přes Rudnou u Prahy a mimo stanici Beroun a jeho cílovou stanicí bude Lužná u Rakovníka. Jízdenky na parní vlak je možné koupit v předprodeji u všech pokladních přepážek ČD. K  jízdence zakoupené v předprodeji dostanou cestující místenku zdarma. Velikonoční program bude v pátek a sobotu 19. – 20. dubna připravený i v železničním muzeu ČD v Lužné u Rakovníka.

Parní vlak v čele s lokomotivou 556.0506 „Štokr“ bude sestaven z historických vozů ze 40. let minulého století (tzv. Rybáků) a z vozů Bai z 50. let a chybět nebude ani bufetový vůz. Zpáteční jízdenka z Prahy na Křivoklát stojí 320 Kč, v prodeji budou také úsekové jízdenky. Děti od 6 do 18 let, senioři nad 65 let a cestující s průkazy ZTP a ZTP/P mají nárok na slevu. Cestující s jízdenkami z parního vlaku navíc získají 20% slevu ze vstupného na prohlídkový okruh hradem.

Parní vlak bude odjíždět ze stanice Praha-Smíchov v sobotu a neděli vždy v 9:26. V souvislosti s modernizací stanice Beroun pojede netradičně Prokopským údolím, přes Rudnou u Prahy a Beroun-Závodí a ve stanici Beroun nebude zastavovat. Cestující z této stanice použijí osobní vlak Os 7739 s odjezdem v 9:50 (v tomto vlaku můžou použít jízdenku na parní vlak) a v Berouně-Závodí počkají na příjezd parního vlaku. Na Křivoklát přijede historická souprava v 11:01. Cílovou stanicí vlaku bude Lužná u Rakovníka (příj. ve 12:06), kde bude možné navštívit železniční muzeum ČD. Zpět z Lužné bude vlak odjíždět v 15:48, z Křivoklátu v 17:02 a příjezd do Prahy-Smíchova bude v 18:33. Cestující do Berouna použijí z Berouna-Závodí osobní vlak Os 7720 s odjezdem v 18:02.

Jízdenky včetně místenek na parní vlaky lze zakoupit v předprodeji u všech pokladních přepážek ČD. Jízdní doklady bez nároku na místo k sezení bude prodávat i vlakový personál. Cestujícím doporučujeme zvolit nedělní jízdu, protože sobotní parní vlak je v tuto chvíli již téměř vyprodán.

Program na hradě Křivoklát

Na nádvoří hradu Křivoklát bude pro návštěvníky připraven Velikonoční jarmark a bohatý kulturní program. Jako tradičně si budou moci prohlédnout širokou nabídku zboží na velikonočním jarmarku, ochutnat mnoho dobrot a užít si celodenní program na I. nádvoří. O hudební a taneční prvek se postarají folklórní soubory a kapela Klamovka. Děti zabaví divadlo eMILLIon či písničky Gábiny a Katky. Nebude chybět kejklíř Vojta Vrtek nebo Křivoklátský flašinetář. V sobotu a neděli se také očekává příjezd knížete a kněžny z Fürstenberku (ve 13 hodin). Podrobné informace o akci naleznete ZDE.

Program v ČD muzeu v Lužné u Rakovníka

V železničním muzeu se budou každou hodinu konat komentované prohlídky areálu s průvodcem.

Velkonoce v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka

Velikonoční program připravilo pro své návštěvníky také železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka. V pátek a v sobotu 19. a 20. dubna se zájemci budou moci svézt parním vlakem s lokomotivou 354.195 „Všudybylkou“ z Lužné do Stochova a zpět. Odjezd z Lužné bude oba dva dny v 11:04. Během pobytu parního vlaku ve Stochově bude přístupná prezidentská čekárna T. G. Masaryka. Železniční muzeum bude otevřené po celé svátky vždy od 9:30 do 17:00 hod. V sobotu a neděli bude v provozu parní lokomotiva č. 21 na úzkorozchodném okruhu. Podrobnosti jsou ZDE.

Jízdní řády ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…