České dráhy zjednodušily odbavení cestujících s vnitrostátními elektronickými jízdenkami

25.01.2014 13:33

Vnitrostátní jízdenky eTiket zakoupené na eShopu Českých drah už není potřeba tisknout a zákazník nemusí mít ani notebook nebo chytrý telefon.

České dráhy zjednodušily odbavení cestujících s vnitrostátními elektronickými jízdenkami
Foto: Archiv
Popisek: Moderní regionální vlak RegioShark

Nově totiž může vlakový personál ověřit platnost elektronických jízdenek podle unikátního kódu transakce, který si nechá cestující poslat jako běžnou SMS nebo si ho opíše z jízdenky zaslané e-mailem. Ještě snadnější to mají zákazníci, kteří při nákupu v eShopu uvedou číslo své In Karty. V takovém případě stačí, když kartu předloží vlakovému personálu a ten jízdenku sám dohledá prostřednictvím přenosné pokladny.

Tento zjednodušený postup je možné použít u většiny vnitrostátních dokladů koupených na eShopu – jednosměrných nebo zpátečních jízdenek (základních nebo zákaznických), Včasných, Akčních, Celodenních, Skupinových nebo Skupinových víkendových jízdenek, případně i při dokoupení doplatku do 1. třídy. Výjimkou jsoutraťové jízdenky k In Kartě. Tady je zatím stále potřeba, aby si zákazník kartu po nákupu aktualizoval u libovolné pokladní přepážky ČD.

Při zakoupení vnitrostátní jízdenky pro cesty po ČR mají cestující tyto možnosti, jak jízdenku předat průvodčímu ve vlaku ke kontrole:
- jízdenka vytištěná na papír formátu A4
- jízdenka ve formátu PDF zobrazená na monitoru přenosného elektronického zařízení (notebook nebo mobilní telefon)
- sdělení kódu transakce (šestimístný kód, který je uveden na PDF jízdence vpravo dole nad grafickým kódem)
- sdělení kódu transakce, který si cestující nechá poslat pomocí SMS zprávy na svůj mobilní telefon (díky tomu není nutné si pamatovat kód transakce; poslání SMS zprávy s údaji o jízdence si zákazníci zajistí vložením telefonního čísla při zadání údajů o cestujícím na konci nákupního procesu);
- předložením In Karty, jejíž číslo cestující uvedl během nákupu na eShopu ČD (cestující vybere v eShopu jako typ průkazu In Kartu a následně zadá její číslo; při kontrole průvodčí najde všechny platné jízdenky zakoupené k předložené In Kartě na daný den a den následující) jízdenka ve formátu PNG se zobrazeným 2D kódem přímo v chytrém mobilním telefonu (cestující ho získají při nákupu přes mobilní web ČD).

Ve všech těchto případech je však nutné průvodčímu předložit také osobní průkaz nebo In Kartu, jejichž číslo cestující uvedl při nákupu jízdenky v eShopu ČD.

Zákazníci si přes eShop s oblibou pořizují Včasné jízdenky Česko a Evropa, které díky nákupu v předstihu garantují nižší ceny. Loni jich České dráhy takto prodaly zhruba půl milionu. Kromě nich je však možné v eShopu pořídit řadu dalších jízdenek z širokého portfolia dopravce, nově i jízdní doklady na autovlak Praha – Poprad / Košice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…