České firmy lákají země Střední Asie: Podnikatelé budou jednat o nových kontraktech v Kazachstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu

03.02.2017 14:39

Poslanci společně s podnikateli navštíví tři země z regionu Střední Asie – Kazachstán, Uzbekistán a Tádžikistán. Sněmovní delegaci, kterou povede Jan Hamáček, doprovodí zástupci zhruba dvaceti českých firem z oborů strojírenství, dobývací techniky, energetiky, informačních technologií a farmacie.

České firmy lákají země Střední Asie: Podnikatelé budou jednat o nových kontraktech v Kazachstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Tento region nabízí pro české firmy velké možnosti,“ uvádí předseda PSP ČR Jan Hamáček. „Tradice československých, nyní českých kontaktů s touto částí Asie jsou větší, a více zakořeněné než u většiny evropských zemí, včetně členských zemí EU,“ dodává. K lepšímu propojení mezi českými a místními firmami mají přispět také již tradiční podnikatelská fóra, která sepod hlavičkou Hospodářské komory České republiky a Komory pro hospodářské styky se SNS uskuteční v rámci cesty. Delegaci podnikatelů vede viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl.

V Kazachstánu působí na tamním trhu už desítky českých firem. V Uzbekistánu máme velmi dobré jméno i díky rozvojové pomoci. Obchodní výměna ovšem zatím není taková, jak bychom chtěli. Tádžikistán je země hladová po investicích. „Zjednodušeně se dá říci, že jde o investice všeho druhu, navíc se pro ně vytvářejí dobré legislativní podmínky. Zvláště atraktivní je tu patrně těžba nerostných surovin, hydroenergetika, ale i další obory,“ tvrdí šéf Sněmovny.

O tom, že nejde jen o hypotetické úvahy, svědčí zkušenosti a záměry firem, které doprovázejí poslaneckou delegaci.

Z nich se dá mnohé vyčíst. „V Kazachstánu například probíhají velmi nadějná jednání o účasti českých firem při výstavbě a modernizace vodovodů a kanalizací,“ podotkl Michal Štefl z Hospodářské komory. Pokud by se to podařilo, vytvořila by se tak základna pro expanzi na další trhy v oblasti. Totéž platí o zájmu o české zkušenosti s geologickým průzkumem a s těžbou uranu. Další příležitostí je modernizace uhelných elektráren. V Uzbekistánu už probíhají první projekty v oblasti těžby a zpracováni plynu, chemie a energetiky, na které lze navázat. V Tádžikistánu projevil tamní prezident při nedávné návštěvě České republiky enormní zájem o účast českých firem při modernizaci a výstavě hydroelektráren, které jsou pro tuto zemi podstatným zdrojem příjmů.

Naopak zejména pro Kazachy a Uzbeky jsme velmi oblíbenou turistickou destinací. Kromě hlavního města je lákají naše lázně. S trochou nadsázky – představa o strávené dovolené v Česku je pro většinu z nich snem. Toto jsou jen střípky možností, které země Střední Asie, do nichž směřuje poslanecká delegace, nabízejí. „Byla by velká škoda jich nevyužít,“ uzavírá Jan Hamáček.

Delegace Poslanecké sněmovny má v plánu se setkat v týdnu od 5. do 12. února nejen se svými protějšky z tamních parlamentů, ale například i s prezidenty a zástupci vlády zmíněných tří zemí. V Astaně, Taškentu i v Dušanbe se uskuteční za přítomnosti poslanců a podnikatelů podnikatelská fóra a následná obchodní jednání mezi českými a tamními podnikateli. Předseda Sněmovny se setká také například s Achmetem Jessimovem, generálním ředitelem mezinárodní výstavy EXPO 2017, které se uskuteční v září v Astaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…