České firmy v čele s HK ČR dobývají Mongolsko

29.04.2013 18:21

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) organizuje ve dnech 27. - 30. dubna 2013 doprovodnou podnikatelskou misi ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga do Mongolska. Misi více jak 30 zástupců českých firem vede člen představenstva HK ČR Bořivoj Minář, který první dny pracovní zahraniční cesty hodnotí pozitivně.

České firmy v čele s HK ČR dobývají Mongolsko
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Byť je Mongolsko zemí, která je z hlediska počtu obyvatel malá, ve vztahu k České republice se jedná o zemi, která českým podnikům nabízí nemalý obchodní potenciál. Mongolská ekonomika roste dvoucifernými čísly a jsem přesvědčen, že české firmy v Ulánbátaru mají na co navazovat. Nezapomeňme na silnou tradici česko-mongolských vztahů, která je zde velmi znát. Česko je zemí, která každoročně přitahuje stovky mongolských studentů, a když k tomu připočteme zvýšenou podnikatelskou aktivitu a rostoucí počet studentů mongolštiny na Karlově Univerzitě, vyjde nám unikátní platforma, na které mohou české firmy budovat pevnou vzájemnou obchodní spolupráci,“ říká člen představenstva HK ČR Minář.

Mongolsko je zemí s velkým nerostným bohatstvím a rozvíjejícím se průmyslem, která momentálně zažívá obrovský boom v budování infrastruktury, ve stavebnictví a výstavbě celkově. Mongolové nyní projevují zájem především o rezidenční bydlení a zařízení interiérů, což ostatně potvrzuje i velký zájem o výrobky společnosti Preciosa, která s HK ČR do Ulánbátaru rovněž zamířila.

Dalším členem doprovodné podnikatelské mise HK ČR je i společnost FERRIT s.r.o., která po prvních dnech v Mongolsku zaznamenala zájem o její důlní dopravníky a lokomotivy. Zájem je rovněž o pneumatiky pro nákladní auta společnosti MITAS, a.s., značkování hospodářských zvířat v Mongolsku nabízí M.A.V.E. s.r.o. a o možné dodávce malých letadel zde jedná i firma Aircraft Industries, navazující na tradici podniku LET Kunovice. Mezi subjekty projevujícími zájem o mongolský trh je mimo jiné i Česká exportní banka, jejíž zástupce potvrdil, že ČEB je schopna za určitých podmínek financovat nejen české, ale i mongolské firmy.

Podnikatelská delegace má nyní za sebou Česko-mongolský kulatý stůl, kterého se zúčastnilo 70 zástupců mongolských firem. Na setkání u kulatého stolu navázala bilaterální jednání. Zítra se české firmy představí na Česko-mongolském dni, který zahájí ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg, společně s mongolským ministrem stavebnictví a urbanistiky Ts. Bayarsaikhanem. Na Česko-mongolském dni se bude prezentovat formou vlastního stánku 20 českých firem a prezentační stánek českého průmyslu a obchodu zde bude mít i HK ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…