České výzkumy v Súdánu představí nová výstava v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur

14.06.2015 16:40

Nová výstava Národního muzea představuje prostřednictvím jedinečné zápůjčky ze Súdánského národního muzea výsledky archeologických výzkumů v Súdánu, kde od roku 2009 působí Národní muzeum a Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

České výzkumy v Súdánu představí nová výstava v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Návštěvníci Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí si tak mohou od 13. června 2015 prohlédnout například část sochy núbijského krále objevenou v Usli nebo unikátní soubor soch starověkých božstev. Výstavu České výzkumy v Súdánu doplní i předměty ze sbírek Náprstkova muzea, mimo jiné rakev s mumií ženy, která žila před více než 2 a půl tisíci lety.

Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur a Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působí v Súdánu od roku 2009. Národní muzeum získalo povolení provádět výzkum na lokalitě Wad Ben Naga, Český egyptologický ústav na lokalitách Sabaloka a Usli. Na lokalitě Wad Ben Naga v době tzv. Merojského království (asi 300 př. n. l. – 350 n. l.) rozkvétalo královské město. Podobně tomu bylo také u lokality Usli, počátky její osídlení snad sahají až do období egyptské Nové říše (1543 – 1069 př. n. l.). V oblasti Sabaloky jsou doklady osídlení již od pravěku.

Návštěvníci výstavy České výzkumy v Súdánu mohou obdivovat například část sochy núbijského krále objevenou v Usli, unikátní soubor soch starověkých božstev, importy, které do Súdánu doputovaly z odlehlých oblastí římské říše, nebo rekonstrukci pohřbu lučištníka z lokality Sabaloka.

Unikátní zápůjčka ze Súdánského národního muzea je doplněna několika předměty pocházejícími ze sbírek Náprstkova muzea. Mezi ně patří i rakev s mumií ženy, která žila v době 25. dynastie (747 – 664 př. n. l.), kdy spojenému království Núbie a Egypta vládli panovníci núbijského původu.

Zápůjčka ze Súdánského národního muzea byla možná díky štědrým darům společností Pragemporio, s.r.o. a Bohemia Energy entity, s.r.o. Výstava vznikla ve spolupráci s Českým egyptologickým ústavem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…