Česko již patnáct let vysílá experty do civilních misí

20.06.2017 16:20

V letošním roce uplyne 15 let od začátku vysílání českých civilních expertů do civilních misí mezinárodních organizací. Na ministerstvu zahraničních věcí ČR se 19. června 2017 k tomuto výročí uskutečnilo setkání s cílem ocenit práci českých civilních expertů a zároveň oslovit nové potenciální experty. Mezi účastníky byla řada českých znalců se zkušenostmi z krizových oblastí, ale i velitel civilních misí Evropské služby pro vnější činnost Kenneth Deane. S úvodním slovem vystoupili státní tajemník MZV Petr Gajdušek a zvláštní zmocněnec pro OBSE Štefan Füle.

Česko již patnáct let vysílá experty do civilních misí
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Dne 19. června 2017 se v Černínském paláci konal seminář „15 let vysílání českých expertů do civilních misí“. Dopolední blok byl určený pro civilní experty a členy Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky. Mezi klíčové patřilo vystoupení Kennetha Deanea, velitele civilních misí Evropské služby vnější spolupráce, a také prezentace Claese Hjelmera z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kteří s přítomnými sdíleli praktické informace o výběrových řízeních do civilních misí.

Velitel Deane, označil „kompetentnost i zkušenosti českých expertů jako excelentní a vyjádřil přání, aby nadále sdíleli to, co se naučili a co dělají dobře“. Odpolední blok byl pak určený pro civilní experty a potenciální zájemce. Panelová diskuse za účasti českých znalců se zkušenostmi z Afghánistánu, Kosova či Ukrajiny zdůraznila přínos jejich práce a nenahraditelnost civilních misí.

Hlavním cílem semináře bylo sdílet informace a znalosti, které by mohly vést k většímu zapojení českých expertů v mezinárodních misích v budoucnu a také ocenit práci znalců, kteří jsou důležitým českým příspěvkem do mnohonárodnostních misí. Toto zdůraznil státní tajemník MZV Petr Gajdušek: „Zahraniční mise jsou přínosné ve dvou rovinách. Tou první je politické hledisko – projev solidarity ČR a sdílení břemene při řešení krizí, tou druhou je pak bezpečnostní hledisko – budování stability v postkonfliktních oblastech.“

Seminář zorganizoval Odbor bezpečnostní politiky MZV ČR a Pražský institut bezpečnostních studií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…