Česko má po dvanácti letech opět světového dřevorubeckého šampiona

11.09.2016 12:37

Dvacetiletý český junior Martin Švec vyměnil řetěz motorové pily za 9,04 vteřiny a v celkovém pořadí drží na světovém šampionátu v práci s motorovou pilou v polské Visle před nedělním finále druhou příčku.

Česko má po dvanácti letech opět světového dřevorubeckého šampiona
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Hned tři skvělé zprávy přišly dnes z mistroství světa v práci s motorovou pilou, které se koná tento víkend v polské Visle.

Úřadující juniorský mistr republiky Martin Švec excelentně zvládl disciplínu "Výměna řetězu," a časem atakujícím devítivteřinovou hranici nedal celému poli nejlepších světových borců šanci. Po 12 letech si tak Česká republika přiveze ze světového šampionátu zlatou medaili.

A aby toho nebylo málo, Martin Švec je po skvělých výkonech v prvních čtyřech disciplínách na celkové druhé příčce. Před ním je pouze úřadující mistr světa Matthias Morgenstern z Rakouska. Pokud zvládne zítřejší finále, může bojovat o medaile v celkovém pořadí.

"O celkovém pořadí rozhodne zítřejší odvětvování. Tým České republiky je v průběžném pořadí před finálovou disciplínou na krásném 7. místě z 28 zúčastněných zemí," hlásí aktuálně z Visly vedoucí lesní výroby VLS a hlavní rozhodčí národního šampionátu Pavel Češka.

Mistrovství světa v práci s motorovou pilou se koná každoročně na podzim. Letos třídenní klání nejlepších světových dřevorubců probíhá v polské Visle. Soutěží se celkem v pěti disciplínách, v každé z nich se pak vyhlašuje světový šampion, přičemž součtem bodů z nich pak vzejde celkový vítěz.  

Na rozdíl od dřevorubeckých show jsou jednotlivé disciplíny zaměřeny na dovednosti, které současný dřevorubec běžně využije při těžbě dřeva. Pravidla soutěže tak například kladou přísný důraz na dodržování pravidel bezpečnosti práce, za jejichž porušení je závodník přísně penalizován,“ říká hlavní rozhodčí soutěže Pavel Češka.

Úvodní dovednost, kácení, patří k divácky atraktivním. Závodník v něm musí porazit v tříminutovém limitu 16 metrů vysoký strom do vytyčeného prostoru. Vedle kvality řezu a splnění časového limitu se hodnotí každý centimetr, kterým se vršek stromu odchýlí od středu vyznačené výseče.

Druhou disciplínou je výměna řetězu, ve které exceloval na probíhajícím světovém šampionátu ve Visle v sobotu právě Martin Švec. Vedle času není zanedbatelná ani preciznost výměny, protože závodník následně musí bez další manipulace s motorovou pilou absolvovat následující disciplínu. Tou je kombinovaný řez, kdy závodník musí na čas odříznout ze dvou kmenů o průměru 35 centimetrů dva kotouče o síle od 3 do 8 centimetrů. Práci přitom musí provést u každého kotouče dvěma řezy, od vrchu a spodu, které se uprostřed dřevěného masivu musí „potkat.“ Vedle času se měří kvalita řezu i jeho kolmost. Na tuto disciplínu navazuje přesný řez, v němž jde o uříznutí kotoučů z kmenů ležících na zemi. Ty musí závodník odříznout v co nejkratším čase a nejlepší kvalitě, aniž by zuby řetězu „zajely“ do podložky, na které se kmeny nacházejí.

Finálovou disciplínou je pak odvětvování, které čeká závodníky na světovém šampionátu dnes. Jde o divácky atraktivní tandemový souboj dvou dřevorubců s kmenem osazeným 30ti kolíky simulujícími větve. Zde jde o to „odvětvit“ kmen co nejkvalitněji, bez zářezu do jeho masivu a bez zbytkových výčnělků po větvích v nejkratším možném čase. Nejlepší časy se pohybují kolem 15 vteřin, špičkoví dřevorubci tak odvětvují rychlostí 2 větve za vteřinu.

Martin Švec je úřadujícím juniorským národním šampionem z mistrovství republiky, které každoročně pořádají v červnu Vojenské lesy a statky na Skelné huti v severočeském Ralsku. Vedle toho se stal také bronzovým vicemistrem ČR v profesionální kategorii. Martin Švec je absolventem Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga Písek. Dvacetiletý lesník reprezentující české dřevorubce tak pro Česko získal zlatou medaili ze světového šampionátu po 12 letech. Posledním českým mistrem světa byl Jiří Kostrunek, který zvítězil v italském Valli di Lanzo v disciplíně kombinovaný řez.

Aktuální výkony Martina Švece na mistrovství světa jsou výsledkem trendu v českém dřevorubeckém sportu z posledních let, kde je národní špička stále více tvořena mladými dřevorubci. Českou reprezentaci tak vedle Martina a úřadujícího národního šampiona Josefa Kučery tvoří poslední národní šampioni z minulých let Jindřich Fazekaš (2014)a Martin Pňaček (2015), kteří své národní tituly vybojovali ještě v juniorském věku. „Na národní úrovni nám v posledních letech každoročně stoupá počet mladých závodníků v juniorském věku, kteří stále častěji promlouvají do předních míst celkového pořadí,“ potvrzuje hlavní rozhodčí MČR a šéf výpravy na světový šampionát Pavel Češka.

Vojenské lesy a statky ČR jsou tradičním podporovatelem dřevorubeckého sportu. Státní podnik s osmdesátiletou tradicí v lesnictví je každoročně pořadatelem národního mistrovství republiky a partnerem české reprezentace.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…