Česko splnilo kritéria statistické iniciativy Mezinárodního měnového fondu

04.04.2016 21:42

ČR přistoupila ke statistickému standardu SDDS Plus MMF.

Česko splnilo kritéria statistické iniciativy Mezinárodního měnového fondu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Česká republika se 4. dubna 2016 připojila k dalším osmi zemím, které splňují požadovaná kritéria statistické iniciativy Mezinárodního měnového fondu SDDS Plus (Special Data Dissemination Standard Plus). Cílem iniciativy je zveřejňovat kvalitní, transparentní a mezinárodně srovnatelná data makroekonomického vývoje, rozšířená o ukazatele finanční stability. 

Jde zejména o nové datové požadavky, jež byly identifikovány jako statisticky nedostatečně pokryté během nedávné globální krize.

„Český statistický úřad poskytuje údaje Mezinárodnímu měnovému fondu podle předchozího standardu SDDS již od roku 1998. Vítám tedy zapojení České republiky do standardu SDDS Plus. Jedná se o téměř čtyři desítky nejdůležitějších statistických ukazatelů, na jejichž tvorbě se Český statistický úřad významně podílí a z nichž mohou čerpat uživatelé po celém světě,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Zároveň zdůrazňuje, že přistoupení k iniciativě je výsledkem úzké spolupráce expertů tří institucí. Spolu s ČSÚ se na realizaci tohoto projektu intenzivně podílely Česká národní banka a Ministerstvo financí ČR v součinnosti s Mezinárodním měnovým fondem.

Nový způsob zpracování a poskytování dat podle standardu SDDS Plus využívá automatické aktualizace revidovaných hodnot v minimálně pětiletých časových řadách. Údaje podle standardu SDDS Plus jsou na webové stránce ČSÚ zveřejňovány ve formátu SDMX-ML, což je XML formát vytvořený pro výměnu statistických dat a metadat. Zveřejněné soubory lze stáhnout v rubrice Otevřená data ČSÚ (https://www.czso.cz/csu/czso/otevrena_data).

Národní stránka SDDS Plus: http://www.cnb.cz/cs/statistika/sdds_plus/index.html,http://www.cnb.cz/en/statistics/sdds_plus/index.html.

Tisková zpráva MMF: http://www.imf.org/external/news/default.aspx?pr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…