Českobudějovická nemocnice dokáže diagnostikovat virus Zika

19.02.2016 10:15

Jihočeši, kteří mají podezření na to, že byli například během své zahraniční cesty infikováni virem Zika, se mohou nechat vyšetřit v českobudějovické nemocnici. Diagnostiku viru provádí Laboratoř molekulární biologie a genetiky Nemocnice České Budějovice, a. s. Výsledek vyšetření je známý už do 24 hodin po odběru krve či moči.

Českobudějovická nemocnice dokáže diagnostikovat virus Zika
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Vyšetření je prováděno v souladu s evropskými standardy pro laboratorní diagnostiku a absolvovat je mohou všichni pacienti z jihočeského regionu,“ uvedl vedoucí laboratoře molekulární biologie a genetiky nemocnice Mgr. Ondřej Scheinost.

Ženy, které pobývaly v rizikových oblastech a jsou těhotné, nebo v nejbližší době těhotenství plánují, mohou navštívit ambulanci gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice. „Pacientkám bude provedena laboratorní diagnostika na přítomnost Zika viru a dle výsledku bude následovat adekvátní péče. V případě těhotenství budou dále komplexně sledovány v pravidelných intervalech ve spolupráci genetiků, porodníků a neonatologů,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., prim. MUDr. Petr Sák. Doplnil, že během těhotenství je možný přenos infekce z matky na plod. „Závažné postižení plodu vznikem mikrocefalie může nastat jen v prvé třetině těhotenství,“ řekl primář Sák.

Ostatní pacienti včetně mužů se mohou hlásit na ambulanci infekčního oddělení denně od 7 do 15 hodin. Nemocnice začala intenzivně pracovat na zajištění vyšetřovací metody na identifikaci viru Zika ihned po četných informacích ve sdělovacích prostředcích o výskytu vrozených vad centrální nervové soustavy po těhotenské infekci Zika virem v Brazílii a střední Americe. „Tyto zprávy budí úzkost i u našich žen. Proto jsme se rozhodli neprodleně reagovat,“ řekl předseda představenstva českobudějovické nemocnice MUDr. Břetislav Shon. „Situace v České republice je ale zcela odlišná, na našem území se nevyskytuje přenašeč viru – komár Aëdes egypti, ojediněle byl popsán výskyt druhého možného přenašeče – Aëdes albopictus na jižní Moravě. Šíření této infekce na našem území je krajně nepravděpodobné, nelze však vyloučit import této nákazy,“ reagoval primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., prim. MUDr. Václav Chmelík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…