Českobudějovická nemocnice hostí urologický workshop

27.01.2016 19:28

Šest odborníků z celé České republiky se od čtvrtka 28. ledna do pátku 29. ledna zúčastní speciálního workshopu, který pro ně v rámci vzdělávání se v nových metodách při léčbě urolitiázy (močových kamenů), připravila Nemocnice České Budějovice, a. s. Hlavní součástí workshopu bude série živých operací.

Českobudějovická nemocnice hostí urologický workshop
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Tématem bude endoskopická terapie urolitiázy, konkrétně perkutánní nefrolitoplaxe - kombinovaný přístup. Tento výkon spočívá v současné kombinaci perkutánního výkonu, což je endoskopický výkon nově vytvořeným traktem přes kůži, s flexibilní uretroskopií, ohebným endoskopickým přístrojem zavedeným přes močový měchýř a močovod do ledviny.

„Tato metoda je nová v tom že operují dva lékaři současně. Indikací výkonu jsou vícečetné kameny v rozvětveném systému ledviny, které by jednotlivé metody samostatně vyřešily jen obtížně. Princip spočívá v tom, že objemné kameny jsou odstraňovány traktem přes kůži. Ty, které jsou nedosažitelné, jsou ureteroskopem přemísťovány tak, aby šly snadno odstranit perkutánním traktem,“ uvedl zástupce primáře Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., a člen skupiny sedmi evropských urologů zpracovávající doporučené postupy léčby urolitiázy v Evropě (Panel on Urolithiasis, Guidelines Office European Association of Urologists) MUDr. Aleš Petřík, Ph.D.

Zmíněný operační postup zatím s výjimkou českobudějovické nemocnice není v ČR rutinně používán.

„Zájem o vzdělávání lékařů v této chirurgické oblasti přímo souvisí s obrovským rozvojem endoskopických metod a zaváděním nových přístrojů. Zájem o stáže u nás pak s odbornou erudicí, zkušenostmi a samozřejmě i s  vybavením našeho pracoviště, které je na velmi vysoké technické úrovni,“ poznamenal MUDr. Petřík.

Urologické oddělení českobudějovické nemocnice, které je jedním z nejvýznamnějších tuzemských center poskytujících komplexní terapii urolitiázy (močových kamenů), se vedle své klasické medicínské činnosti postupně stává také vyhlášeným a hojně vyhledávaným vzdělávacím a vědeckým pracovištěm. Metody šetrné chirurgické léčby se zde učí specialisté z celé ČR. Zájem o získání zkušeností na tomto pracovišti přitom roste i za našimi hranicemi.

Urolitiáza, čili tvorba a přítomnost kamenů (konkrementů) v močových cestách, je onemocněním starým stejně jako lidstvo samé. V současné době postihuje přibližně každého desátého člověka. Vývoj léčby urolitiázy ovšem v posledních dvaceti letech prošel převratnými změnami ve prospěch nemocných. V českobudějovické nemocnici, jejíž urologické oddělení má vynikající zvuk i za hranicemi ČR, je otevřená chirurgická léčba urolitiázy (močových kamenů) dávnou minulostí. Lékaři zde řeší případy tohoto druhu maximálně šetrnými metodami, které nezatěžují pacienta a umožňují jeho téměř okamžitý návrat do běžného života.

„Ještě před dvaceti lety byly prakticky jedinou možností odstranění konkrementu otevřené operace. Ty v současné době z 50 procent nahradily extrakorporální litotrypse odstraňující konkrementy mimotělní rázovou vlnou a z 50 procent endoskopické metody, které zahrnují perkutánní a uretroskopické výkony prováděné rigidními a flexibilními přístroji. Klasická otevřená operativa je na dobře vybaveném a erudovaném pracovišti už jen historickou záležitostí,“ konstatoval MUDr. Petřík.

Za vše hovoří statistiky. Ještě v roce 1992 bylo léčeno v českobudějovické nemocnici 266 pacientů s urolitiázou, 21 z nich muselo podstoupit klasickou otevřenou operaci. V roce 2015 prošlo oddělením s tímto onemocněním 620 pacientů, přičemž ani jediný se nemusel podrobit klasickému otevřenému chirurgickému zákroku.

Příkladem terapie nejméně zatěžující pacienta je takzvaná extrakorporální litotrypse, což je metoda na rozbíjení močových konkrementů mimotělní rázovou vlnou. Laicky řečeno se jedná o způsob odstranění močových kamenů z ledvin nebo močovodu bez zásahu skalpelu. Jejím cílem je rozdrtit konkrement na drobné částky, které pacient vymočí. Pokud už musejí lékaři „vstoupit“ dovnitř těla, využívají k tomu výhradně pro pacienta maximálně šetrné endoskopické zákroky. Tyto metody spočívají v tom, že lékaři zavedou do těla miniaturní rigidní či flexibilní přístroj do močovodu a ledviny buď přes močovou trubici a močový měchýř, nebo jedním malým otvorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…