Českobudějovická nemocnice má dva nové primáře

12.04.2016 21:42

Nemocnice České Budějovice, a. s., má od letošního ledna dva nové primáře. Chirurgické oddělení už několik měsíců vede MUDr. Petr Pták, Ph.D., který zde zastával pozici specialisty, v čele ORL oddělení (oddělení ušní-nosní krční) stanul MUDr. Lubor Mrzena, Ph.D., který na jih Čech přišel z Fakultní nemocnice Motol v Praze. Oba nahradili primáře, kteří odešli do důchodu.

Českobudějovická nemocnice má dva nové primáře
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

MUDr. Petr Pták, Ph.D. (narozen 28.2.1961) vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. V českobudějovické nemocnici pracuje s dvouroční přestávkou, kdy byl zaměstnán na chirurgickém oddělení nemocnice Sušice, od roku 1986. Je specialistou v oboru cévní chirurgie. Jeho cílem v pozici primáře chirurgického oddělení je zvýšená spolupráce s gastroenterologickým a kardiochirurgickým oddělením. Petr Pták je ženatý a má tři děti.

„Pod vedením primáře Loudy dosáhlo oddělení vysoké odborné úrovně. V každé specializaci se vyškolilo několik odborníků. Vysokou odbornou úroveň bych chtěl zachovat a rozšířit počet specialistů. Další odborný rozvoj závisí nejen na materiálním vybavení, ale zejména na lidském potenciálu. Všichni víme, že nastává těžká doba, kdy bude nouze o lékaře i sestry. Chirurgie je doposud v česku medicínská disciplína, o kterou ze strany absolventů ještě stále zájem je a neochota pracovat v tomto náročném oboru se neprojevuje tak intenzivně jako v zahraničí,“ uvedl nový primář Chirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. MUDr. Petr Pták, Ph.D.

Ten upozornil ještě na jeden aspekt, který chce ve své nové funkci sledovat. „V létě 2017 je plánováno přestěhování chirurgického oddělení do Pavilonu C. Lékaři chirurgie budou intenzivněji spolupracovat s kolegy oddělení gastroenterologického a kardiochirurgického. Reálným cílem zvýšené spolupráce je nastavit maximální úroveň odbornosti, provázanosti, vzájemné informovanosti a zpětné vazby. To by mělo vést v konečném důsledku k větší profesionalitě a spokojenosti našich pacientů nejen s diagnosticko-léčebným procesem, ale i s redukcí cestování po nemocnici,“ doplnil primář chirurgie.

MUDr. Lubor Mrzena, Ph.D. (narozen 13. 1. 1967) vystudoval medicínu na Univerzitě Karlově v Praze a ještě donedávna pracoval ve Fakultní nemocnici Motol v Praze, kde byl vedoucím onkologického oddělení Kliniky otorhinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a vedoucím ORL oddělení. Jeho odborné aktivity byly zaměřeny především na onkologii a onkochirurgii v oblasti hlavy a krku a dále pak na laryngologii, fonochirurgii a chirurgii štítné žlázy, čemuž se věnoval i ve své vědecké činnosti. „Po čtyřiadvaceti letech působení na jednom pracovišti jsem cítil potřebu změny a nové výzvy, proto mě oslovila možnost přihlásit se do konkurzu na primáře ORL oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Uvítal jsem možnost pracovat ve městě, kde jsem se narodil a kde mám většinu příbuzných,“ řekl Lubor Mrzena, mezi jehož zájmy patří cyklistika, běh, lyžování, historie, a filmové umění.

Nový primář ORL oddělení českobudějovické nemocnice se v následujících letech chce zaměřit na to, aby zařízení poskytovalo kvalitní moderní péči v celém rozsahu oboru a posílilo svou pozici v rámci jihočeského regionu. „Musíme proto věnovat pozornost rozvoji všech tří stěžejních programů oddělení. Rádi bychom rozšířili spektrum prováděných operací zejména o výkony, které se dosud v jihočeském kraji neprovádějí. V oblasti onkologické chirurgie již nyní zavádíme resekční výkony v oblasti orofaryngu – tedy odstranění nádorů v části krku za dutinou ústní, nové typy operací příušní žlázy a ve spolupráci s oddělením plastické chirurgie plánujeme zavedení rozsáhlých resekčních výkonů s rekonstrukcemi pomocí volných mikrovaskulárních laloků. Plánujeme i spolupráci s chirurgickým oddělením v oblasti operací štítné žlázy, kde se chceme podílet zejména na chirurgické léčbě karcinomů štítné žlázy a jejich krčních metastáz. Chceme se zaměřit i na rozvoj moderní miniinvazivní a endoskopické chirurgické léčby časných nádorů. Plánujeme rozšíření a modernizaci chirurgických technik uší, jak v oblasti sanační, tak zejména v oblasti rekonstrukční ušní chirurgie. V souvislosti s plánovaným nákupem elektromagnetické navigace dojde ke zpřesnění, zkvalitnění a rozšíření chirurgické péče u zánětů a nádorů vedlejších nosních dutin a spodiny lební,“vyjmenoval hlavní cíle ORL oddělení MUDr. Lubor Mrzena, Ph.D.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…