Českobudějovická nemocnice zkvalitňuje péči o dialyzované pacienty

22.11.2014 13:43

Moderní přístroje, nejnovější technologie, nové dialyzační roztoky a léčebné postupy zaváděné do běžné praxe Hemodialyzačním střediskem při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., dlouhodobě a výrazně zvyšují kvalitu života pacientů trpících selháním ledvin. Část z nich se léčí doma, někteří si mohou dopřát i dovolenou v zahraničí.

Českobudějovická nemocnice zkvalitňuje péči o dialyzované pacienty
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Budoucnost, i když jen pro část pacientů, kteří potřebují umělou náhradu ledvinných funkcí, je v současné době směřována k péči v domácím prostředí, takzvané Home Care. Pacient se léčí doma a lékař nebo specializovaná sestra za ním docházejí na kontroly. Samozřejmě využití těchto přístrojů bude vždy limitováno schopností konkrétního pacienta připojit se na přístroj a správně ho ovládat. Tuto činnost ale mohou zajistit i vyškolení rodinní příslušníci,“ uvedla primářka Interního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Marie Pešková.

Navzdory rozvoji moderních technologií je ale stále hodně pacientů, kteří budou péči hemodialyzačního střediska potřebovat, případně sami preferovat. Moderní technologie a dialyzační roztoky jsou šetrnější. Zkracuje se také doba strávená na přístrojích. Vylepšuje se komfort pobytu v hemodialyzačním středisku.

„V minulosti byli pacienti běžně napojováni k umělé ledvině na šest hodin každý den, nebo měli jen víkendovou pauzu. S rozvojem možností, zlepšením přístupu k průtoku krve cévními vstupy a zkvalitněním dialyzátorů došlo k tomu, že se doba pobytu na dialyzačním přístroji zkrátila na 4 až 5 hodin třikrát týdně,“ poznamenala prim. MUDr. Pešková.

Pro řadu pacientů však může být navzdory všem novinkám v léčbě výhodnější pomalejší a častější čištění krve. „Takzvaná umělá ledvina samozřejmě není stoprocentní náhradou funkcí vlastních ledvin. Nově používané roztoky a metody se snaží pacienty co nejméně zatížit vedlejšími účinky v podobě chronických zánětlivých dějů nebo metabolických procesů, které by mohly vést ke komplikacím u pacientů s diabetem, s onemocněním cév a srdce. Cílem stálého hledání nových roztoků a jejich složení je eliminovat různé faktory, o kterých se domníváme, že zhoršují kvalitu léčby,“ zdůraznila prim. Pešková.

Deset procent pacientů českobudějovického hemodialyzačního střediska je léčeno peritoneální dialýzou. Touto metodou náhrady ledvinných funkcí se pacient léčí denně sám nebo za pomoci rodinných příslušníku či proškolených specialistů v domácím prostředí. V pravidelných intervalech se provádí výměna speciálního roztoku v dutině břišní prostřednictvím katétru, někdy za pomoci přístroje. Na dialyzační středisko pacient dochází ke kontrolám nebo při zdravotních obtížích. Čistící schopnost pobřišnice se ale může během měsíců léčby snížit nebo se pro některé nemocné může stát každodenní provádění této metody přílišnou zátěží. Následnými možnostmi pokračování v náhradě ledvinných funkcí je pak napojení na některou z hemoeliminačních technik či transplantace ledviny.

Léčba v domácím prostředí má nepochybně pozitivní vliv na kvalitu života a psychický stav nemocných. Dialyzovaní pacienti mohou chodit do zaměstnání, studovat, aktivně trávit volný čas nebo cestovat.

„Domácí péče má ovšem také mnohá úskalí. Provádění a časová náročnost dialyzačních procedur může vést k vyčerpání a ke ztrátě spolupráce pacienta či rodiny. Problémy přináší nejen zajištění správného chodu přístroje, jeho obsluha, hygienické podmínky v domácnosti, ale i sociální, psychické okolnosti. Proto většina pacientů dosud preferovala léčbu dialyzačními metodami na hemodialyzačním středisku. Pacient je zde vyšetřen během každé procedury lékařem, napojen k hemodialyzační terapii speciálně školeným zdravotnickým pracovníkem a jeho zdravotní stav je pod intenzivní kontrolou. Pravidelná léčba navíc přináší společenská setkávání a výměnu zkušeností s ostatními pacienty. Společně strávený čas pacienty a zdravotníky sbližuje, což se projevuje přátelskými vztahy mezi všemi, kteří se na oddělení pravidelně potkávají,“ doplnila primářka.

Pacienti léčení dialyzačními metodami se mohou vydat na dovolenou po celé České republice i do zahraničí. „V plánovaném termínu dovolené po dohodě se zdravotní pojišťovnou umíme zajistit pacientovi prázdninovou dialýzu v dialyzačním středisku v blízkosti místa jeho pobytu v České republice a ve všech zemích Evropské unie,“ konstatovala prim. MUDr. Marie Pešková.

Mezi léčebné metody, které nahrazují funkce ledvin, patří takzvaná umělá ledvina (hemodialýza, hemodiafiltrace) a peritoneální dialýza. Nejkvalitnější léčebnou metodou náhrady ledvinných funkcí je transplantace ledviny. V ČR je téměř 11.000 pacientů, kteří jsou léčeni některou z metod nahrazujících ledvinné funkce, z tohoto počtu žije 4.100 pacientů s funkční transplantovanou ledvinou.

Hemodialyzační středisko při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., je vybaveno 15 lůžky s veškerým technickým zázemím, které umožňuje provedení všech intermitentních hemoeliminačních technik. Zároveň pečuje o pacienty, kteří jsou léčeni peritoneální dialýzou. Poskytuje náhradu ledvinných funkcí pro chronické pacienty z okresu České Budějovice a jeho blízkého okolí. V pravidelném dialyzačním programu se stará o více než 80 pacientů, u většiny nemocných je náhrada ledvinných funkcí zajištěna hemodialyzačními technikami, 10 procent je léčeno peritoneální dialýzou. Ročně středisko provede více než 10 tisíc hemoeliminačních výkonů.

Významnou činností tohoto specializovaného pracoviště je akutní dialyzační program, který poskytuje náhradu ledvinných funkcí i pacientům z jiných oblastí Jihočeského kraje. Jsou to komplikovaní pacienti s onemocněním srdce, cév, s infekčními chorobami, onkologickým onemocněním, chorobami krve či intoxikacemi.

Provoz hemodialyzačního střediska je nepřetržitý. O pacienty pečuje 12 speciálně vyškolených dialyzačních sester, dvě ošetřovatelky a tři lékaři.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…