Českobudějovický Dopravní podnik zvažuje možnost platby jízdného bankovní kartou

26.06.2014 16:33

Českobudějovický Dopravní podnik reaguje na nejnovější technické novinky, a proto usilovně zvažuje placení jízdného v autobusech a trolejbusech bezkontaktními bankovními kartami. Touto možností se nyní zabývá více městských dopravců v České republice.

Českobudějovický Dopravní podnik zvažuje možnost platby jízdného bankovní kartou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

„Snažíme se trvale zkvalitňovat služby pro naše cestující a toto je jedna z možností, jak toho dosáhnout. Výhody tohoto systému jsou zřejmé, lidé nemusí dopředu přemýšlet kde a za co koupí jízdenku, ale zaplatí za cestu přímo ve voze,“ popsal místopředseda představenstva Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš, jak by mohl systém usnadnit přístupnost MHD.

Snadná platba kartou by také mohla omezit počet černých pasažérů a městskému dopravci částečně poskytnout data o vytíženosti jednotlivých trolejbusových a autobusových linek „Připravujeme studii proveditelnosti. Budeme zjišťovat, jak tento systém funguje v místech, kde je zavedený a důležité bude také to, jestli se nám finančně vyplatí,“ doplnil Dolejš.

Někteří dopravci provozují vlastní karetní systémy, které jsou však obvykle velmi nákladné na vybudování i provoz. Bankovní kartou již mohou lidé městskou dopravu platit v některých zahraničních městech, například v Londýně či Bratislavě.  

Tradice městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích sahá až do roku 1909, kdy ve městě začaly jezdit první dopravní prostředky pro hromadnou přepravu cestujících. Současný poskytovatel služeb městské hromadné dopravy, Dopravní podnik města České Budějovice, a.s., zajišťuje přepravu cestujících na celém území města a v 18 příměstských obcích v jeho blízkém okolí. Společnost vznikla 1. září 1997 z tehdejšího Dopravního podniku města Českých Budějovic, s.p. Jediným akcionářem je Statutární město České Budějovice. Ucelený systém městské hromadné dopravy je v současnosti tvořen autobusovou a trolejbusovou trakcí. Dopravní podnik města České Budějovice disponuje moderním vozovým parkem, který čítá na 83 autobusů a 57 trolejbusů. Tato vozidla zajišťují provoz na 14 autobusových a 8 trolejbusových linkách. Ročně najedou přibližně 5,7 mil. kilometrů a přepraví 38 mil. cestujících. Provoz společnosti zajišťuje 384 zaměstnanců. Základní kapitál společnosti je 485,5 mil. Kč, celkové roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 406,7 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…