Českobudějovický sbor Carmína vystoupí na Hradčanském náměstí v Praze

04.05.2016 16:00

Dne 8. května 2016, v den vítězství ve II. světové válce, se na Hradčanském náměstí v Praze uskuteční každoroční koncert dětských sborů z Česka a Ruska pod názvem "Ať je stále mír!".

Českobudějovický sbor Carmína vystoupí na Hradčanském náměstí v Praze
Foto: Essential Communication s.r.o
Popisek: koncert „Ať je stále mír!“

Koncert se bude konat pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana a hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly. Podporu mu vyjádřil gubernátor Sverdlovské oblasti Evgenij Kujvašev a Ruské středisko vědy a kultury v Praze.

Účast na koncertu přijal ruský Dětský sbor Akademického divadla opery a baletu z Jekatěrinburgu, za Česko známý sbor Carmina z Českých Budějovic. V programu zaznějí populární klasické kompozice, vojenské písně a národní písně  v obou jazycích.  Stejně jako před rokem bude koncert ukončen společným vystoupením, ve kterém zazní v obou jazycích – češtině a ruštině - píseň se symbolickým názvem "Ať je stále mír!", která je dobře známá v obou zemích.

Geografický původ dětských sborů nebyl vybrán náhodně: Sverdlovská oblast a Jihočeský kraj spolupracují již mnoho let a v současnosti se bez ohledu na sankce tato spolupráce prohlubuje, a to jak v obchodním, tak i v kulturním aspektu. Volba na českobudějovický sbor Carmína padla také proto, že se některé dívky z tohoto sboru v loňském roce zúčastnily v Rusku mezinárodního projektu Nuclear Kids, který již několik let vzniká za podpory korporace pro atomovou energii Rosatom. Jedná se o muzikál, který pod vedením profesionálů nacvičují děti z celého světa a poté s ním vystupují v Rusku a v Evropě.

Program pobytu dětí v Praze nezahrnuje pouze koncert.  9. května navštíví účastníci obou sborů Olšanský hřbitov, aby si uctili památku vojáků z obou zemí, kteří zahynuli při osvobození Prahy. Bude i prostor k oddychu: děti čeká exkurze po Praze, plavba na parníku nebo návštěva zoologické zahrady.

Koncert dětských sborů z Česka a Ruska podpořily jak velké evropské podniky, tak i představitelé středního a malého byznysu z obou zemí. Mezi ně patří korporace pro atomovou energii Rosatom, český průmyslný gigant ŠKODA JS, společnost LABARA, Jekatěrinburský závod na zpracování barevných kovů, společnost ALTA, cestovní kancelář VISTA, výrobce speciálního oblečení CERVA a společnost Aircraft Industries.

Koordinátorem a autorem idey koncertu je Občanské sdružení pro evropskou multikulturní společnost.

Koncert bude zahájen ve 14:00 hodin, vstup je volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…