Českobudějovický sbor Carmína vystoupil v Praze

10.05.2016 15:48

V neděli 8. května 2016, se na Hradčanském náměstí v Praze uskutečnil každoroční koncert dětských sborů z Česka a Ruska pod názvem „Ať je mír, ať je všude!“

Českobudějovický sbor Carmína vystoupil v Praze
Foto: Archiv sboru
Popisek: Českobudějovický sbor Carmína vystoupil v Praze.

Koncert se konal pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana a hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly. Podporu mu vyjádřili gubernátor Sverdlovské oblasti Jevgenij Kujvašev a Ruské středisko vědy a kultury v Praze.

Na koncertu zazpívaly ruský Dětský sbor Akademického divadla opery a baletu z Jekatěrinburgu a sbor Carmína z Českých Budějovic. Zazněly vojenské, lidové, ale i klasické písně. Na závěr vystoupení oba sbory společně zazpívaly píseň se symbolickým názvem „Ať je mír, ať je všude!“, která zazněla v obou jazycích – v češtině i v ruštině.

Geografický původ dětských sborů nebyl vybrán náhodně: Sverdlovská oblast a Jihočeský kraj spolupracují již mnoho let a v současnosti se bez ohledu na sankce tato spolupráce prohlubuje, a to jak v obchodním, tak i v kulturním aspektu. Volba na českobudějovický sbor Carmína padla také proto, že se dívky z tohoto sboru zúčastnily v Rusku mezinárodního projektu Nuclear Kids, který již několik let podporuje korporace pro atomovou energii Rosatom. Jedná se o muzikál, který pod vedením profesionálů nacvičují děti z celého světa a poté s ním vystupují v Rusku a v Evropě.

Program pobytu dětí v Praze nezahrnoval pouze koncert. Devátého května navštívily Olšanský hřbitov, kde uctily památku vojáků, kteří zahynuli při osvobozování Prahy. Byl i prostor k oddychu: Děti absolvovaly exkurzi po Praze, plavbu na parníku, návštěvu zámku Zbiroh nebo návštěvu zoologické zahrady.

Koncert dětských sborů z Česka a Ruska podpořily jak velké evropské podniky, tak i představitelé středního a malého byznysu z obou zemí. Hlavním sponzorem akce byla  korporace pro atomovou energii Rosatom, dále ji podpořily český průmyslný gigant ŠKODA JS, společnost LABARA, Jekatěrinburský závod na zpracování barevných kovů, společnost ALTA, cestovní kancelář VISTA a výrobce speciálního oblečení CERVA.

Koordinátorem a autorem projektu bylo Občanské sdružení pro evropskou multikulturní společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…