Českobudějovičtí ortopedi operovali jako první v Evropě se špičkovou kamerou

29.06.2016 16:53

Českobudějovičtí ortopedi vyzkoušeli k endoskopickým operacím jako vůbec první lékaři v Evropě kameru se zdrojem světla a monitorem v dosud nevyráběném vysokém rozlišení. Artroskopický přístroj, který je na trhu pouze několik měsíců, využili minulý týden k operacím 22 pacientů. Vyzkoušeli na něm všechny výkony, které rutinně provádí a navíc i některé méně frekventované.

Českobudějovičtí ortopedi operovali jako první v Evropě se špičkovou kamerou
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Jednalo se nejen o artroskopie kolenního kloubu s ošetřením menisků, ale zejména  o rekonstrukce zkřížených vazů, reinzerci svalových úponů v ramenních kloubech a také jsme ošetřili jednu pacientku s bolestivým přeskakováním kyčle a provedli jsme jí artroskopické ošetření kyčelního kloubu,“uvedl MUDr. Pavel Sadovský z Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Ortopedické oddělení českobudějovické nemocnice mělo přístroj značky Olympus v hodnotě 2,8 milionu korun zapůjčeno jako první pracoviště v Evropě na několik dní.„Jedná se o vysoce kvalitní artroskopický přístroj - kameru se zdrojem světla a monitorem v dosud nevyráběném vysokém rozlišení. To umožňuje nezvykle kvalitní pohled do nitra kloubních dutiny. Vysoké rozlišení umožňuje pozorovat i jemnou kapilární síť ve stěně kloubní a nejjemnější detaily,“ uvedlmístopředseda představenstva a ředitel Úseků chirurgických a ostatních zdravotnických oborů Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Jaroslav Novák, MBA. „V současné době se jedná o špičkový produkt na  poli artroskopických kamerových a monitorových systémů. 

Chirurgický endoskopický systém VISERA 4K UHD nabízí chirurgům čtyřikrát větší rozlišení a poskytuje tak velmi ostrý obraz. Lékaři díky němu mohou pracovat precizněji a bezpečněji. Přístroj s takto vysokým rozlišením máme dosud pouze na chirurgii. Jelikož naši lékaři byli zařízením nadšeni, zvažujeme, že je v budoucnu koupíme,“ doplnil Jaroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…